FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Interliberu predstavljena knjiga G. Besta "Churchill i rat

ZAGREB, 8. studenog 2006. (Hina) - Knjiga "Churchill i rat" autora Geoffreya Besta, jednog od najuglednijih britanskih povjesničara, predstavljena je danas na Interliberu.
ZAGREB, 8. studenog 2006. (Hina) - Knjiga "Churchill i rat" autora Geoffreya Besta, jednog od najuglednijih britanskih povjesničara, predstavljena je danas na Interliberu.

Djelo je objavila Naklada Ljevak, a s engleskog je prevela Davorka Ćurković.

Povjesničar Tvrtko Jakovina, autor pogovora u knjizi, uz ostalo, je kazao kako je Best u knjizi uspio postići ravnotežu između općeg i osobnog, odnosno priču o Imperiju i svijetu biografije Churchilla.

Po njegovim riječima ova knjiga izvanredna je za upoznavanje jednog vremena i jedne od najvećih povijesnih ličnosti.

Autor je jasno i razgovjetno ilustrirao kako se razvijao Churchill kao državnik i koji je itekako utjecao na politiku svoje zemlje, odnosno na sudbinu Europe i svijeta osobito nakon II. Svjetskog rata.

Jakovina je kazao kako je paradoksalno da u hrvatskoj historiografiji nemamo djela o Churchillu, državniku koji je itekako utjecao na našu povijest nakon II. Svjetskog rata.

Publicist i novinar Željko Krušelj je istaknuo kako je Churchill bio ličnost koja je obilježila 20. stoljeće, pripadao je onim političarima koji za osvajanje vlastitog cilja nisu birali nikakva sredstva. Unatoč tome, kazao je Krušelj, autor ovog djela pokazao je da je Churchill u svojim naumima bio krajnje beskrupulozan.

Unatoč takvoj prosudbi od ratnog huškača na kraju života Churchill postaje 'golub' kada se zalaže za odustajanje od atomske bombe te pomaže ideju nastanka Europske unije kako bi se prevladale krize i opasnost od nuklearnog naoružanja.

Churchill je utjecao na pomirbu među europskim narodima, istaknuo je uz ostalo Krušelj.

Knjigu "Churchill i rat" uredio je Kristijan Vujičić, a tiskana je u biblioteci Kultura i civilizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙