FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europljani o izbornom uspjehu američkih demokrata

ZAGREB, 8. studenog 2006. (Hina) - Odličan uspjeh američkih demokrata na izborima za Kongres u srijedu su komentirali čelnici i političari europskih država.
ZAGREB, 8. studenog 2006. (Hina) - Odličan uspjeh američkih demokrata na izborima za Kongres u srijedu su komentirali čelnici i političari europskih država.

"Bush je imao problema i u unutarnjim pitanjima, no rat u Iraku definitivno je imao ključnu ulogu" u porazu republikanaca na izborima za Kongres, rekao je talijanski premijer Romano Prodi na čelu vlade ljevice koja se snažno usprotivila ratu u Iraku.

Kao bivši predsjednik Europske komisije Prodi je ocijenio da će Europa i SAD sada čvršće surađivati te očekuje da će sada biti "manje trvenja" među njima.

"To je politička presuda koja je slijedila nakon političkih akcija koje je Bushova administracija provodila, a koje mi ocjenjujemo lošima", rekao je talijanski ministar obrane Arturo Parisi.

"Ove su godine bile obilježene neuspjehom jednostrane Bushove politike. Sada moramo misliti da svjetske probleme ne može rješavati samo jedna zemlja, makar to bila i najmoćnija" na svijetu, rekao je Piero Fassino, čelnik najveće vladajuće stranke, Demokrata ljevice.

Američki veleposlanik u Bagdadu Zalmay Khalilzad naglasio je da će Bush nastaviti raditi na tome da uspješno završi posao u Iraku i da će u tome surađivati s demokratima.

"Predsjednik je arhitekt američke vanjske politike. On je glavni zapovjednik naših oružanih snaga. On razumije kakav je ulog u Iraku", objasnio je Khalilzad.

Glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm misli da pobjeda demokrata ni u čemu neće utjecati na "sposobnost" Busheve administracije "u vanjskoj politici" Sjedinjenih Država te ističe da će Berlin "koji ne želi komentirati rezultat izbora" nastaviti "blisku" suradnju s Washingtonom "o međunarodnim izazovima".

Koordinator njemačke vlade za odnose sa SAD-om Kartsten Voigt drži da bi pobjeda demokrata mogla značiti da će Washington imati više sluha za prioritete Njemačke, primjerice o klimatskim promjenama.

"Rezultati izbora za Kongres dovest će do toga da se podigne čvrsta brana jednostranoj, dogmatskoj politici Georgea W. Busha", ocijenio je Juergen Trittin, bivši njemački ministar za okoliš i potpredsjednik oporbenih Zelenih u izjavi za njemačku informativnu televiziju N24 naglasivši da je uspjeh demokrata "cijena koju Bijela kuća mora platiti za katastrofu u Iraku".

No demokrati bi mogli Europljane zatražiti da više gospodarski i novčano podupru američke inicijative, a vojnicima i vojne akcije od Afganistana do Darfura.

"Sretan sam što američku vanjsku politiku kritizira američki narod jer je ta politika loša", rekao je francuski konzervativni zastupnik Francois Fillon, blizak favoritu za predsjedničke izbore Nicolasu Sarkozyiju.

"Mnogo je Amerikanaca shvatilo da im je Bush lagao", rekao je Laurent Fabius, bivši premijer, socijalist.

"Demokrati će zagorčavati život Bushu... (ali) kako se Bush više ne mora brinuti oko izbora (jer odrađuje drugi i posljednji predsjednički mandat) ruke su mu slobodne. Paradoks je u tome što mu je manevarski politički prostor veći nego prije", rekao je Francois Heisbourg, posebni savjetnik zaklade za strateška istraživanja u Parizu.

"Poruka američkog naroda je jasna - potrebna je velika promjena politike prema Iraku. Kao i u Britaniji, ljudi u SAD-u osjećaju da su bili loše savjetovani, loše vođeni i ignorirani", rekao je John McDonnel, zastupnik (vladajućih) laburista i kandidat za čelnika stranke kada se povuče aktualni premijer Tony Blair. McDonnel zaključuje kako "ti izborni rezultati nisu samo naškodili Bushu, oni znače da je Blair sada potpuno izoliran u međunarodnoj zajednici".

"Nadam se da će predsjednik i Kongres u tim novim uvjetima naći zajedničku liniju glede Iraka i Afganistana. Svijet treba aktivne Sjedinjene Države. Prerano je reći što će to značiti (za američku politiku u Iraku). No nakon izbora na kojima su birači poslali jasan znak, političari će slušati", rekao je danski premijer Anders Fogh Rasmussen.

Iz Španjolske su vladajući socijalisti pozdravili rezultat izrazivši nadu da će izborni rezultat "pomoći promijeniti smjer američke vanjske politike".

"Mislim da će Portugalci pozdraviti rezultat američkih izbora iako je budućnost američke vanjske politike još neizvjesna. Još uvijek nema jasnog plana demokrata za Irak", rekao je Migeul Monjardino, analitičar u Institutu za političke studije Katoličkog sveučilišta u Lisabonu.

A socijalisti u Europskom parlamentu, koji čine drugu po snazi skupinu u zakonodavnom tijelu Europske unije, pozdravili su rezultat kao "početak kraja šestgodišnje noćne more" u kojoj živi cijeli svijet.

Do srijede rano ujutro demokrati su osvojili više od 25 mjesta koje su u Predstavničkom domu Kongresa dosad držali republikanci i pritom nisu izgubili nijedno od 200 dosadašnjih mjesta. Procjene TV mreža NBC i ABC govore da bi demokrati mogli osvojiti od 32 do 35 novih mjesta u Kongresu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙