FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka Pjongjanga o nastavku pregovora izaziva reakcije

ZAGREB, 1. studenog 2006. (Hina) - Odluka Sjeverne Koreje da se vrati na šestostrane pregovore o svom nuklearnom programu, izazvala je pozitivne reakcije u svijetu, no unatoč tome Japan je odlučio zadržati sankcije protiv sjevernokorejskog režima.
ZAGREB, 1. studenog 2006. (Hina) - Odluka Sjeverne Koreje da se vrati na šestostrane pregovore o svom nuklearnom programu, izazvala je pozitivne reakcije u svijetu, no unatoč tome Japan je odlučio zadržati sankcije protiv sjevernokorejskog režima.

"U osnovi nastavit ćeno sankcije", izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso, a prenijela agencija Kyodo. "Pozdravljamo iskreno nastavak pregovora, ali ne možemo to slaviti i reći 'to je super'", dodao je.

"Nastavit ćemo tražiti od Sjeverne Koreje da odustane od nuklearnog oružja i svog nuklearnog programa", dodao je.

Reagirajući na odluku Pjongjanga, oglasila se i Južna Koreja koja je objavila da će razmotriti obnavljanje prekinute pomoći u hranu i gnojivima.

"Riža i pomoć u gnojivu Sjevernoj Koreji je čisto humanitarno pitanje i bilo nam je iskreno teško prekinuti to čak i kada smo bili suočeni s ozbiljnom prijetnjom miru", izjavio je u srijedu južnokorejski ministar za ujedinjenje Lee Jong-seok.

Južna Koreja, najveći donator hrane svom sjevernom susjedu, prekinula je redovitu isporuku nakon što je službeni Pjongjang u srpnju ispalio projektil. Sjevernoj Koreji, čak i kada je plodna godina i ima najbolju žetvu, nedostaje milijun tona hrane da prehrani svoje stanovništvo.

U svjoj reakciji je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei također pozdravio povratak Sjeverne Koreje za pregovarački stol, ali je optužio Pjongjang da koristi nuklearnu tehnologiju za ucjenjivanje SAD-a i drugih država.

"Sjeverna Koreja je kao dijete koje se igra privlačenja pozornosti, a samo da bi rekli: 'Meni je potrebna pomoć'. I njima stvarno treba pomoć", kazao je ElBaradei.

"I na kraju, moramo ih obvezati. Mislim da nismo učinili sve da ih obvežemo, čak i kada su loše postupali. Dijalog nije nagrada, prema mom mišljenju. Dijalog je način da se promijeni ponašanje", dodao je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da su izaslanici iz Sjeverne Koreje, SAD-a i Kine sastali u Pekingu i pristali na nastavak pregovora o sjeverokorejskom nuklearnom programu.

Ti su pregovori zastali u studenom prošle godine nakon što se Sjeverna Koreja suprotstavila američkom pritisku na tvrtke koje je optužila da pomažu komunističkom režimu u krijumčarenju i trgovini drogom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙