FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će se držati preuzetih obveza u proširenju - nacrt strategije

BRUXELLES,7. studenoga (Hina) - Europska unija bit će oprezna u preuzimanju novih obveza u pogledu proširenja, ali će se držati preuzetih obveza, a sljedeća proširenja mogu se očekivati u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju, stajalište je Europske komisije, koja je pripremila nacrt dokumenta o strategiji proširenja.
BRUXELLES,7. studenoga (Hina) - Europska unija bit će oprezna u preuzimanju novih obveza u pogledu proširenja, ali će se držati preuzetih obveza, a sljedeća proširenja mogu se očekivati u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju, stajalište je Europske komisije, koja je pripremila nacrt dokumenta o strategiji proširenja.

Komisija će u srijedu objaviti dva važna dokumenta za Hrvatsku i ostale zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Europskoj uniji. Uz Izvješće o napretku, koje Komisija izrađuje svake godine za sve zemlje kandidate (to su u ovom trenutku Hrvatska, Turska i Makedonija) i potencijalne kandidate (BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, koje je pod UN-ovom upravom, i Albanija), bit će objavljena i strategija daljnjeg proširenja EU-a. Komisijin prijedlog strategije proširenja bit će temelj za raspravu na summitu čelnika Europske unije sredinom prosinca.

"Današnja politika proširenja temelji se na konsolidaciji. To znači da Unija ne preuzima nove obveze, ali da se drži obveza prema zemljama koje su već u procesu", stoji u nacrtu strategije proširenja, koja bi trebala biti prihvaćena u srijedu na redovitom tjednom sastanku Europske komisije.

Komisija ističe da neće biti skupnih proširenja na više zemalja odjednom te da se sljedeća proširenja mogu očekivati u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju.

Pod srednjoročnim razdobljem obično se smatra razdoblje od tri do pet godina, a dugoročno preko pet godina.

"Za sada se ne čini vjerojatnim da će velika skupina zemalja u budućnosti ući istodobno. Zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje znatno se razlikuju u smislu političkog i gospodarskog razvoja te administrativnih sposobnosti. Daljnja proširenja vjerojatno će se dogoditi u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju, s obzirom na sadašnje stanje pretpristupnih priprema", stoji u nacrtu dokumenta.

Osim na konsolidaciji Komisija ističe da se strategija proširenja treba temeljiti i na strogoj uvjetovanosti te boljoj komunikaciji.

"Stroga uvjetovanost se primjenjuje na sve kandidate i potencijalne kandidate. Svaki novi korak u pristupnom procesu ovisi o napretku svake zemlje u političkim i ekonomskim reformama", navodi se u nacrtu dokumenta.

S obzirom da se u Europskoj uniji osjeća velika zasićenost proširenjem, što je posebice došlo do izražaja nakon neuspjelih referenduma o europskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj te zbog znatnog otpora u više zemalja članica da se s Turskom vode pregovori o članstvo, Europska komisija posebnu pozornost posvećuje boljoj komunikaciji s građanima EU-a.

"Građani EU-a trebaju biti spremni na nova proširenja, s boljim razumijevanjem pitanja koja su u igri", kaže Komisija. U tu svrhu, Komisija će na svojoj internet stranici početi objavljivati izvješća o screeningu za sva poglavlja te zajedničke pregovaračke pozicije EU-a.

(Hina) xsv ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙