FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak Odbora za gospodarstvo s predstavnicima Misije MMF-a

ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Priprema za izradu godišnjega izvješća, odnosno godišnjega pregleda gospodarstva Republike Hrvatske bila je cilj današnjega sastanka članova saborskoga Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu s predstavnicima Misije MMF-a u Republici Hrvatskoj.
ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Priprema za izradu godišnjega izvješća, odnosno godišnjega pregleda gospodarstva Republike Hrvatske bila je cilj današnjega sastanka članova saborskoga Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu s predstavnicima Misije MMF-a u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su bili voditelj Misije MMF-a u RH Robert Feldman, stalni predstavnik MMF-a u RH Atanasios Vamvakidis, predsjednik Odbora Dragutin Pukleš i članovi Krunoslav Markovinović i Ljubo Jurčić, a nazočan je bio i izvršni direktor u Sektoru za međunarodnu suradnju u HNB-u Michel Faulend, priopćila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskoga sabora.

Godišnji pregled hrvatskoga gospodarstva Misija MMF-a u RH dat će na uvid predsjedniku hravtske Vlade, ministru financija i guverneru HNB-a, a zaključci iz izvješća bit će objavljeni na web stranicima i javno dostupni.

Robert Feldman istaknuo je da su glavni naglasci na aktivnostima za ubrzanje rasta gospodarstva na načelu održivosti te na smanjenju ranjivosti gospodarstva. Osvrnuo se i na poteškoće u poslovanju na lokalnoj razini, posebice na dobivanje dozvola, na poteškoće vezane uz zemljišne knjige te na sporost pravosudnoga sustava.

Kad je pak riječ o ranjivosti gospodarstva Feldman je rekao da se ona na prvome mjestu očituje u deficitu bilance plaćanja koji raste u posljednje vrijeme kao i vanjski dug, što pak, istaknuo je, pokazuje da je potrebno daljnje smanjenje fiskalnoga deficita.

Feldman smatra da se Hrvatska treba više okrenuti prema izvozu ako želi potaknuti ekonomski rast a pri tomu ne povećati vanjski dug.

Predsjednik Odbora Dragutin Pukleš rekao je kako se ne može biti prezadovoljan s učinjenim, ali da smatra da se dosta dobro reagiralo na sva kretanja u gospodarstvu koja se odnose na financijsku stabilizaciju u državi.

Ustvrdio je da je rast gospodarstva ovisan o ulaganjima te da Hrvatska očekuje veća izravna ulaganja.

Krunoslav Markovinović govorio je o teškoćama s kojima se susreću strani investitori rekavši da bi dobri i iscrpni prostorni planovi jedinica loklane samouprave mogu pridonijeti njihovu smanjivanju. Spomenuo je da većina investitora odabire hrvatski glavni grad što pak poskupljuje cijenu investicije zbog porasta cijena građevinskoga zemljišta.

S tim u vezi, Ljubo Jurčić ocijenio je da je problem u institucionalnoj infrastrukturi istaknuvši da je izrazit problem nerazmjeran razvoj, ističe se, uz ostalo, u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙