FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor odgodio glasovanje o razrješenju članova Upravnog vijeća Hine

ZAGREB, 20. listopada (Hina) - Nakon što je izlaskom iz sabornice oporba srušila kvorum, Sabor je za iduću sjednicu odgodio glasovanje o Vladinu prijedlogu razrješenja četiriju članova Upravnog vijeća Hine.
ZAGREB, 20. listopada (Hina) - Nakon što je izlaskom iz sabornice oporba srušila kvorum, Sabor je za iduću sjednicu odgodio glasovanje o Vladinu prijedlogu razrješenja četiriju članova Upravnog vijeća Hine.

Oporba je sabornicu napustila nakon što je HDZ odbio prihvatiti njihov zahtjev da se raspuštanje Vijeća odgodi dok Vlada ne predloži nove članove.

Oporbeni HSP, SDP i HNS smatraju da bi raspuštanje Upravnog vijeća Hinu dovelo u pravni vakum, u kojem ne bi mogla zakonito funkcionirati, budući da Zakon o Hini ne predviđa takvu situaciju.

"Ako ovo izglasamo, Hina će imati dva ravnatelja, a neće imati Upravno vijeće", rekao je HSP-ovac Pero Kovačević, nakon stanke koju su zatražila četiri saborska kluba.

Zatražio je, stoga, odgodu glasovanja, dok Vlada ne predloži novi sastav Upravnog vijeća.

Zahtjevu HSP-a pridružili su se i HNS i SDP, koji su upozorili da, bez obzira na manjkavosti u izboru članova Upravnog vijeća, Hina bez tog upravljačkog tijela ne može funkcionirati.

Florijan Boras (HDZ) tvrdi, međutim, da nema nikakvih političkih i pravnih razloga da se glasovanje odgodi, a eventualne pravne nejasnoće rješavat će, kaže, nadležna tijela, u redovnom postupku, u skladu sa Zakonom o Hini.

Oporba je, nakon njegova izlaganja, napustila sabornicu, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks prekinuo je zasjedanje te zaključio 22. sjednicu, najavivši da će se zastupnici ponovno okupiti 8. studenoga.

Vlada je, prošloga petka, Saboru predložila da Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana razriješi članstva u Upravnom vijeću Hine, uz obrazloženje da su, dan ranije, odluku o imenovanju Smiljanke Škugor-Hrnčević ravnateljicom Hine donijeli bez petog člana iz reda Hininih zaposlenika. Skoko, Katica i Jović nakon toga su podnijeli ostavke.

Vlada je predložila njihovo razrješenje, smatrajući da je bez petog člana onemogućen utjecaj zaposlenih na donošenje odluke o imenovanju ravnatelja Hine.

Sabor na ovoj sjednici nije raspravio Vladin prijedlog o imenovanju člana Upravnog vijeća Hine iz redova zaposlenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙