FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina odbacuje optužbe za neokolonijalizam prema Africi

ZAGREB/PEKING, 3. studenog 2006. (Hina) - Kina je u petak odbacila optužbe da se prema Africi ponaša kao kolonijalna sila u potrazi za naftom i novim tržištima i ustvrdila da jačanjem veza s crnim kontinentom pridonosi smanjenju siromaštva.
ZAGREB/PEKING, 3. studenog 2006. (Hina) - Kina je u petak odbacila optužbe da se prema Africi ponaša kao kolonijalna sila u potrazi za naftom i novim tržištima i ustvrdila da jačanjem veza s crnim kontinentom pridonosi smanjenju siromaštva.

"Afrika treba Kinu, a Kina treba Afriku", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao u petak uoči summita Kine i predstavnika 48 afričkih zemalja u Pekingu.

Summit promiče trgovinu i drugu suradnju Kine i Afrike, kazao je Liu izbjegavši potvrditi da bi Kina mogla oprostiti milijarde dolara dugova i ponuditi pomoć Africi te je samo kazao da će o tome biti riječi tijekom summita.

Agencija France presse prenosi da je summit službeno namijenjen "prijateljstvu, miru, suradnji i razvoju" ali je iz naslova izostavljena četvrta, važna komponenta skupa, a to je nafta.

Na skupu koji je u petak počeo ministarskim sastankom a tijekom vikenda će sudjelovati šefovi državi i vlada, razgovarat će se o više od 2.500 trgovinskih sporazuma, među njima i ugovori o energetici.

U Pekingu će biti prisutni čelnici glavnih izvoznica nafte s crnog kontinenta iz kojih je Kina uvezla 38 milijuna tona sirove nafte 2005., odnosno 30 posto svog uvoza nafte.

Kina, koja je četvrto gospodarstvo po snazi u svijetu sve se više okreće Africi odakle kupuje energiju za svoje rastuće gospodarstvo. Početkom 2006., Kina je uložila u 27 projekata nafte ili plina u 14 afričkih zemalja i sudjelovala u eksploataciji naftnih polja u Keniji, Angoli ili Nigeriji.

Agencija Reuters navodi da bi kineska trgovina s Afrikom trebala ove godine ostvariti 50 milijardi dolara te da je Kina sklopila važne projekte, primjerice s Liberijom o istraživanju nafte u toj zemlji za veliku kinesku tvrtku, te plan gradnje hidrocentrale u Gani. Važan je i sporazum od 3 milijarde dolara s Gabonom o željezu i zlatu.

Afrički izvoz u Aziju porastao je za 20 posto u zadnjih pet godina, uglavnom zbog velikog izvoza afričkih sirovina u Kinu.

France presse dodaje da bi se kineski apetiti lako mogli sukobiti s interesima zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Nevladina organizacija Human Rights Watch je uoči sastanka pozvala Kinu da iskoristi svoj utjecaj za promicanje ljudskih prava poglavito u Sudanu, koji krši ljudska prava u pobunjeničkoj pokrajini Darfuru, te u Zimbambveu.

Liu je, međutim, branio kineske veze s tim zemljama i objasnio da je kinesko načelo "nikada drugim zemljama ne nametati naš socijalni sustav, naš način razvoja, naše vrijednosti niti našu ideologiju".

Kina stoga odbacuje kritike iz zapadnih zemalja i poziva ih da radije pogledaju u vlastitu kolonijalnu prošlost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙