FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni vrh odbacio Šljivančaninov iskaz

ZAGREB, 1. studenog 2006. (Hina) - Najviši hrvatski državni dužnosnici odbacili su u srijedu iskaz haaškog optuženika generala Veselina Šljivančanina koji je odgovornost za pokolj hrvatskih ranjenika i vojnika u vukovarskoj bolnici prebacio na liječnike bolnice.
ZAGREB, 1. studenog 2006. (Hina) - Najviši hrvatski državni dužnosnici odbacili su u srijedu iskaz haaškog optuženika generala Veselina Šljivančanina koji je odgovornost za pokolj hrvatskih ranjenika i vojnika u vukovarskoj bolnici prebacio na liječnike bolnice.

Predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako je očito da Šljivančanin želi prebaciti krivnju na druge, ali da to ne može uspjeti jer je prenaivno da bi Sud povjerovao. "On koji je krivac, čiji su vojnici poubijali ranjenike, poubijali naše ljude koje su zatekli u bolnici, ne može tražiti nikakvu ispriku. To je naivna obrana", rekao je predsjednik Mesić novinarima prilikom polaganja vijenaca na Mirogoju.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je da je čuo "za tu stupidnu izjavu" te da misli da je Šljivančanin "pokušao jeftinim trikom skrenuti sa sebe odgovornost". "Mi znamo da su doktor Juraj Njavro i ostali hrvatski liječnici koji su bili u vukovarskoj bolnici krunski svjedoci protiv Šljivančanina. Prema tome, treba ocrniti svjedoka, da bi sa sebe skinuo odgovornost, ali to mu neće proći", poručio je premijer Sanader.

Na upit novinara kako komentira dokument banjalučke policije kojim se također tereti HV i HVO da su sudjelovali u ratnim zločinima u BiH, Mesić je odgovorio: "Nikako ne komentiram, jer nemam nikakve podatke o tome".

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks to je pak komentirao jednom rječju: "Gluposti".

Štrajk glađu Branimira Glavaša nitko od državnih dužnosnika nije želio komentirati.

Predsjednik Mesić je potvrdio da će pojedinačno prozivati institucije ako što prije ne počnu provoditi svoj posao. Upitan do kada im daje rok odgovorio je: "Pa ne dugo, brzo će se morati pokazati je li ovo ozbiljna akcija, želi li se ući u sukus problema, a to su kriminal, korupcija, zlouporaba položaja, na kraju to je ratni zločin".

"U svakoj ozbiljnoj zemlji, onaj tko bi pljačkao svoju zemlju, onaj tko bi pljačkao svoje građane za vrijeme dok oni krvare u obrani zemlje - to je ratni zločin. Stoga mislim da Državno odvjetništvo treba mijenjati kvalifikaciju - radi se o ratnom zločinu", rekao je Mesić.

Na pitanje novinara hoće li podržati predsjednika Mesića u prozivanju insitucija ako ne rade svoj posao, premijer Sanader je odgovorio: "Ne samo da ću ga podržati, nego ja to stalno činim".

"I ja tražim od institucija da rade svoj posao. Politička volja u Hrvatskoj je vrlo jasna i vrlo odlučna. Mi smo imali prije mjesec i pol dana sastanak državnog vrha sa svim mjerodavnim institucijama koje bi trebale krenuti u borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i mita, i to ćemo nastaviti. Dakle, sve državne institucije su dobile jasan nalog i naravno da ćemo pratit njihov rad", rekao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙