FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara stabilan prema europskim valutama

LONDON, 30. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara stabilizirao se u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima prema glavnim europskim valutama u očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u.
LONDON, 30. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara stabilizirao se u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima prema glavnim europskim valutama u očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u.

Euro je tako do podneva blago oslabio prema dolaru, kliznuvši za 0,1 posto na 1,2715 dolara dok je tečaj dolara prema britanskoj funti ostao nepromijenjen na 1,8985 dolara za funtu.

Dolar je ostao stabilan i prema švicarskom franku, zadržavši se na razini od 1,2495 franaka. Oslabio je pak prema japanskom jenu za 0,2 posto, na 117,34 jena.

Euro je također oslabio prema japanskoj valuti, kliznuvši 0,3 posto na 149,42 jena.

Američka valuta stabilizirala se prema najznačajnijim europskim valutama u predahu na tržištu uoči objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u.

Proteklih nekoliko mjeseci tečaj dolara nije bilježio značajnije skokove ali su prošlotjedni podatak o neočekivano snažnom usporavanju rasta američkog gospodarstva kao i usporavanje rasta većine pokazatelja o inflaciji potpirili očekivanja da će središnja američka banka Fed u sljedećem potezu sniziti a ne podići kamatne stope.

"Očekujemo da će se dolar ponovno naći pod pritiskom ako umjereni podatak o inflaciji potpiri strahovanja u vezi s tajmingom prvog spuštanja kamatnih stopa", konstatirala je Monica Fan iz RBC Capital Marketsa.

Jen je najviše profitirao od slabljenja američkog dolara krajem prošlog tjedna nakon što pokazatelj rasta američkog BDP-a nije ispunio očekivanja analitičara. S obzirom na valove prodaja japanske valute u proteklim mjesecima mogao bi uslijediti nagli skok njezina tečaja, posebno uslijed najava pojedinih središnjih banaka da namjeravaju povećati udio jena u svojim deviznim rezervama, kažu trgovci.

S druge pak strane cijene pri potrošačima u Japanu i dalje ne bilježe značajniji rast pa analitičari ne očekuju da će središnja japanska banka naglo podizati kamatne stope. Većina njih predviđa da će banka na sastanku zakazanom u utorak donijeti odluku o zadržavanju kamatnih stopa na dosadašnjoj razini od 0,25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙