FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Grocholewski susreo se ministrom Primorcem

ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski susreo se danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu ministrom znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca.
ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski susreo se danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu ministrom znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca.

Razgovarali su, kako je rečeno u Ministarstvu znanosti, o osnivanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te promicanju temeljnih humanih vrjednota koje će Sveučilištu biti osnovni cilj.

Kardinal Grocholewski podsjetio je kako u svijetu ima više od tisuću katoličkih sveučilišta, pa čak i u zemljama u kojima su katolici vjerska manjina. Napomenuo je da je zadaća katoličkih sveučilišta formiranje cjelovitih i izgrađenih osoba, koji će biti vrhunski stručnjaci i znanstvenici.

Istaknuo je kako je na nedavnu skupu Svete Stolice o temeljnim vrjednotama, zaključeno kako se danas u svijetu ponovno javlja potreba za vraćanjem tim vrijednostima, što je nazvano "njihovim buđenjem i procvatom".

Prefekt Kongregacije za katolički odgoj rekao je kako Bolonjski proces uz mnoge dobre strane nosi sa sobom i jednu opasnost - prebrzo stvaranje profesionalaca "robota" bez osjećaja za dostojanstvo i vrijednosti koje svaka osoba u sebi ima.

Ministar Primorac izvijestio je kardinala o reformama u obrazovnom sustavu koje provodi Vlada i Ministarstvo, napomenuvši kako su to najveće reforme u zadnjih pedest godina.

Hrvatski obrazovni sustav, kako je napomenuo, vodi računa o temeljnim vrijednostima koje su utkane u osnove naše civilizacije, posebno našega naroda.

Rekavši kako Vlada podupire projekte od posebna interesa za hrvatsku državu, ministar je dodao kako je osnivanje Hrvatskoga katoličkog sveučilišta sigurno jedno od takvih projekata. Pritom je istaknuo kako će uspjeh toga sveučilišta ovisti prije svega o kvaliteti njegovih programa te dodao kako se njegovo osnivanje očekuje do konca 2007.

Primorac i Grocholewski na kraju razgovora izrazili su želju za nastavkom suradnje glede obrazovanja i znanosti.

Kardinal Zenon Grocholewski boravio je u Zagrebu u povodu proslave 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije. Posjetio je kompleks budućega Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u bivšoj vojarni "Kralja Tomislava" na Črnomercu u Zagrebu te razgovarao s Povjerenstvom za osnivanje sveučilišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙