FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Puljić predvodio misu u zagrebačkoj katedrali

ZAGREB, 22. listopada 2006. (Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je danas svečano euharistijsko slavlje za hrvatski narod u zagrebačkoj katedrali.
ZAGREB, 22. listopada 2006. (Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je danas svečano euharistijsko slavlje za hrvatski narod u zagrebačkoj katedrali.

Kardinal Puljić misu je namijenio i za članove Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak", čija je godišnja skupština održana jučer u Zagrebu.

Kardinal se u misi prisjetio i spomendana smrti posljednje hrvatske kraljice Katarine Kotromanić Kosače, koji se slavi 25. listopada.

U propovijedi je pozvao na jedinstvo hrvatskog naroda bez obzira na to u kojoj zemlji živi i na granice koje ga dijele. Vjernicima je poručio da u duhu Evanđelja izvršavaju svoje zadaće i poslanje u izgradnji povijesti hrvatskog naroda, prožetoj Božjom ljubavlju.

Kardinal Puljić poručio je vjernicima da u današnjim prilikama zanemare vlastite interese za opće dobro, ističući da je to posebice važno za današnje vrijeme u kojemu nema ni prave sigurnosti ni stabilnosti. Dodao je da i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" kroz cijelo stoljeće svojeg djelovanja promiče te vrijednosti, čuva vlastitu baštinu na kojoj bi se trebale nadahnjivati i nove generacije. Upozorio je na vrijednost baštine i vjere, na važnost kulture u povijesti ovog naroda, a osobito na potrebu izgradnje jedinstva među hrvatskim narodom.

Spomenuo je i primjer Katarine Kotromanić Kosače, posljednje bosanske kraljice koja je umrla u progonstvu, ali ni u najtežim trenucima nije izgubila vjeru u Boga. Narodu treba više postojanosti u vjeri kako bi izdržao u svim kušnjama i gorčinama života.

Pozvao je vjernike da se mole i hrvatskome blaženiku Alojziju Stepincu navodeći primjer njegove žrtve. Moramo jačati vjeru u Isusa Krista, uz kojeg ćemo vezati i vlastitu budućnost, rekao je na kraju propovijedi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

U misnome slavlju sudjelovali su i direktor Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić te rektor zagrebačke katedrale mons. Juraj Batalja, domaćin današnjega euharistijskog slavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙