FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve jahte na biodizel isplovit će u subotu za Kornate

ZAGREB, 26. listopada 2006. (Hina) - Prve jahte na biodizel isplovit će u subotu iz murterske marine Hramina za Nacionalni park Kornate.
ZAGREB, 26. listopada 2006. (Hina) - Prve jahte na biodizel isplovit će u subotu iz murterske marine Hramina za Nacionalni park Kornate.

Biodizelom napunit će se 20 jahti Menorquin.

Upotrebom tog ekološkog goriva potiče se smanjenje onečišćenja na otocima, poglavito u nacionalnim parkovima, izvijestila je Hinu tvrtka Modibit iz Ozlja koja je prva u Hrvatskoj, u svibnju ove godine počela proizvoditi biodizel.

Tvrtka dnevno proizvodi od 40.000 do 60.000 litara biodizela.

Prezentaciju biodizela i isplovljavanje jahti organiziraju tvrtka Modibit i Jadranski Club Menorquin te generalni zastupnik Menorquina u Hrvatskoj Stipe Buljan.

Namjera je da se na područje nacionalnih parkova dovedu brodovi koji neće onečišćavati more i zrak, koji će koristiti biodizel, rekao je Hini Denis Ivanov, direktor proizvodnje biodizela u tvrtki Modibit.

Zemlje članice Europske unije do 2020. trebaju 20 posto tradicionalnih goriva u prometu zamijeniti biogorivima (biodizel, bioetanol, bioplin, biovodik i ostala), a to je obveza i za zemlje kandidate za prijam u EU, među kojima je i Hrvatska.

Vladinom Uredbom o kakvoći biogoriva i Hrvatska si je zadala cilj da do kraja 2010. rabi 5,75 posto biogoriva u ukupnoj potrošnji goriva.

Biodizel se dobiva od otpadnoga jestivog ulja, ulja dobivena od uljarica (uljane repice, soje, suncokreta, kukuruza, palme) i od životinjskih masti. Biogorivo zamjenjuje fosilna goriva i tako znatno smanjuje nastanak stakleničkog plina ugljičnog dioksida, ali i drugih onečistila (sumpornog dioksida, čestica, hlapivih organskih spojeva) koji onečišćuju zrak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙