FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Vrijeme nevremena" Srećka Lipovčana

ZAGREB, 26. listopada 2006. (Hina) - Knjiga ogleda, kritičkih zapisa i polemika o kazalištu i književnosti "Vrijeme nevremena" Srećka Lipovčana predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK).
ZAGREB, 26. listopada 2006. (Hina) - Knjiga ogleda, kritičkih zapisa i polemika o kazalištu i književnosti "Vrijeme nevremena" Srećka Lipovčana predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK).

Lipovčanova knjiga na 600 stranica donosi sedamdesetak tekstova koje je pisao u proteklih četrdeset godina - oglede o kazalištu i književnosti, kazališne kronike, zapise o književnosti i polemike.

Njegovi tekstovi, među kojima se ističu eseji i polemike, objavljivani su u mnogim časopisima, među ostalim, "Telegramu", "Prologu", "Hrvatskom tjedniku", "Republici", "Kolu".

Za razliku od današnjih kazališnih kritika koje se temelje na improvizaciji, neznanju i impresijama, Lipovčan glumište promatra kao ozbiljnu ljudsku i stvaralačku djelatnost, rekao je kazališni kritičar Igor Mrduljaš. Ocijenio je da o predstavi ne lamentira larpurlartistički, već mu je ključno pitanje na koji način ona "danas i ovdje" govori o nama.

Premda je riječ o četrdeset godina stvaralačkog rada, autor zapanjuje svježinom, neposrednošću i aktualnošću, istaknuo je kazališni kritičar Boris B. Hrovat.

Unatoč dalekosežnim promjenama koje su se dogodile u tom razdoblju, i u kojemu su mnogi revidirali svoja stajališta, Lipovčan je ostao dosljedan, dodao je Hrovat.

Srećko Lipovčan (Zagreb, 1942.) znanstveni je suradnik u Institutu "Ivo Pilar", sveučilišni predavač, publicist, urednik, nakladnik i prevoditelj.

Proučava kulturnu i političku problematiku 19. i 20. stoljeća o čemu je objavnio 60-ak znanstvenih i stručnih radova. Uredio je više od 150 knjiga. Glavni je urednik časopisa "Most/Bridge".

Za knjigu "Vrijeme nevremena", objavljenoj u Maloj knjižnici DHK-a, dobio je ovogodišnju nagradu "Julije Benešić".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙