FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija dala naftnim kompanijama šest mjeseci za ažuriranje ugovora o koncesiji

MOSKVA, 25. listopada 2006. (Hina/AFP) - Rusko ministarstvo za prirodne resurse odredilo je inozemnim naftnim kompanijama angažiranima u Rusiji rok od šest mjeseci za dopunu sporazuma o koncesiji o eksploataciji ruskih podzemnih resursa.
MOSKVA, 25. listopada 2006. (Hina/AFP) - Rusko ministarstvo za prirodne resurse odredilo je inozemnim naftnim kompanijama angažiranima u Rusiji rok od šest mjeseci za dopunu sporazuma o koncesiji o eksploataciji ruskih podzemnih resursa.

Ta je inicijativa sastavni dio kampanje koju je Moskva pokrenula protiv inozemnih i ruskih energetskih kompanija zbog navodnog kršenja propisa o zaštiti okoliša.

"Tražim od kompanija da smjesta unesu izmjene u sporazume o dodjeli koncesija i samoinicijativno odrede rok eksploatacije i odgovarajuće propise u vezi s koncesijama za svoje projekte", kazao je ruski ministar prirodnih resursa Jurij Trutnev.

"Razumijem da u početnoj fazi možda niste znali sve o strukturi i detaljima eksploatacije ali sada nam možete doći s konkretnim brojkama o obujmu i uvjetima eksploatacije i podastrti odgovarajuće argumente", kazao je Trutnev na skupu čelnika naftnih kompanija.

Ruske regulatorne agencije za zaštitu okoliša objavile su u utorak da razmatraju mogućnost otkazivanja koncesija za eksploataciju nafte dodijeljenih 17 naftnih kompanija, među kojima je i podružnica državne naftne kompanije Rosneft.

Ured ruskog državnog tužitelja ocijenio je pak da regulatori ne obavljaju svoj posao kako treba."Rosprirodnadzor, Rosnedr i Rostekhnadzor pokazuju nisku razinu aktivnosti kada je u pitanju provjera aktivnosti korisnika ruskih podzemnih resursa", izjavio je u utorak prvi pomoćnik državnog tužitelja Aleksander Buksman u osvrtu na rad tri vodeće ruske agencije za zaštitu okoliša.

Ako nisu popraćene kaznenim postupcima protiv kompanija koje su prekršile zakone o zaštiti okoliša, prijetnje ukidanjem koncesija samo ohrabruju prekršitelje, ustvrdio je Buksman.

Ministar Trutnev složio se da je koordinacija rada tih agencija loša, napomenuvši mogućnost smjene nekih njihovih dužnosnika. Iako u utorak nije spominjao mogućnost oduzimanja koncesija, ruski je ministar upozorio da će se kompanije suočiti s posljedicama ne budu li u roku od šest mjeseci ažurirale uvjete u sklopu ugovora o koncesiji.

"Ne postupe li u skladu s tim prijedlozima, naći ćemo načina da utječemo na njih", naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙