FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJZ: cijepljenje protiv gripe počinje 20. studenog

ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Cijepljenje protiv gripe ove će godine početi u ponedjeljak, 20. studenog, najavio je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Željko Baklaić.
ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Cijepljenje protiv gripe ove će godine početi u ponedjeljak, 20. studenog, najavio je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Željko Baklaić.

HZJZ je za ovu sezonu gripe naručio 700.000 doza cjepiva, što je za 30 posto više nego lani, kada je pojava ptičje gripe u svijetu izazvala pojačani interes za cijepljenje i u Hrvatskoj, iako humano cjepivo protiv gripe ne štiti od ptičje gripe.

I ove godine kod nas se očekuju inačice uobičajenih sojeva virusa gripe - virusi A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Kalifornija H3N2, te virus B tipa Šangaj.

Cjepivo je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje, a ostali će ga platiti skuplje od lanjskih 30 kuna, budući da ga je HZJZ morao nabaviti od tri proizvođača, za što je potrošeno 30 milijuna kuna.

S obzirom da epidemija gripe u Hrvatsku dolazi iza Nove Godine (lani je stigla tek u ožujku), bit će dovoljno vremena za sve koji žele i trebaju se cijepiti, pa nema potrebe za stvaranjem redova u ambulantama opće prakse, gdje će se cijepljenje obavljati, kaže Baklaić.

Iako je nabavljeno od različitih proizvođača, sastav cjepiva je standardan, a sigurnost korisnicima jamči Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Agencija je danas objavila da nedavna četiri smrtna slučaja u Izraelu, kod starijih osoba koje su se cijepile protiv gripe, nemaju veze s cjepivom Vaxigripom, francuskog proizvođača Sanofi Pasteur.

Te su osobe umrle od kroničnih bolesti, a cjepivo Vaxigrip sigurno je za primjenu, pa nema razloga da se zaustavi sezonsko cijepljenje s tim ili bilo kojim drugim cjepivom protiv gripe, ističe Agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙