FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. listopada 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 24. listopada 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Od 15. studenoga vrijedit će dvije liste lijekova - osnovna s besplatnim lijekovima i dopunska s lijekovima za nadoplatu - na osnovnoj listi je 1.953 lijeka, a na dopunskoj 302 lijeka, odlučilo je na današnjoj sjednici Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Kako bi se lijekovi s dviju lista lakše razlikovali, ali i da bi se izbjegle moguće manipulacije, recepti za osnovnu listu bit će plavi, a za dopunsku listu crveni, izvijestio je nakon sjednice novinare predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Stjepan Bačić. Na osnovnoj listi je skoro 90 posto lijekova, što je potpuno socijalni pristup, uz uštedu od oko 400 milijuna kuna godišnje, rekao je Bačić. Istaknuo je da je 90 posto proizvođača prihvatilo smanjiti cijene kako bi došli na osnovnu listu.

ZAGREB - Nakon što je prošlog tjedna predložila otpuštanje 24-oro radnika zbog rezanja troškova, Uprava Vjesnika danas je povukla taj prijedlog, a Nadzorni odbor je istodobno odbio ostavku predsjednika Uprave Vjesnika d.d. Franje Maletića koji ju je podnio zbog neslaganja s glavnim urednikom Darkom Đuretekom. Odluku o povlačenju prijedloga zbrinjavanja viška radnika kojim su predviđeni otkazi za njih 24-ero potpisao je predsjednik Uprave Vjesnik-naklade d.o.o. Goran Popović. U obrazloženju se navodi da je ta odluka donesena zbog okolnosti koje su nastale nakon prijedloga programa zbrinjavanja, a koje mogu štetiti razvoju tvrtke i ugledu lista, te zbog prevladavanja nesporazuma unutar tvrtke i usuglašavanja načina daljnje racionalizacije. Nadzorni odbor je, kako se ističe u priopćenju, dao potporu dosadašnjim aktivnostima Uprave u sanaciji i restrukturiranju društva Vjesnik d.d. i podržao program Uprave u daljenjem restrukturiranju grafičke i nakladničke djelatnosti.

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku uložilo je žalbu na noćašnju odluku istražnog suca Županijskog suda u Osijeku Marija Kovača kojom se taj sud proglasio mjesno nenadležnim za provođenje istrage i određivanje pritvora Branimiru Glavašu, držeći da u odredbama Zakona o kaznenom postupku ima više uporišta da se sudski proces vodi u Osijeku gdje je već pokrenuta istraga i određen pritvor za šestoricu osumnjičenih u tzv. slučaj "selotejp". Istražni sudac Županijskoga suda Mario Kovač sinoć je donio odluku po kojoj taj sud proglašava mjesno nenadležnim za provođenje istrage protiv Glavaša i određivanje pritvora, s objašnjenjem da se za isto kazneno djelo protiv Glavaša već vodi kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom. ŽDO pak smatra da se proces protiv Glavaša treba voditi u Osijeku budući da je već pokrenuta istraga i određen pritvor zu šetoricu osumnjičenika u slučaju "selotejp" za što se sumnjiči i Glavaša, te da se u Zagrebu vodi drugi proces .

ZAGREB - Zbog nezakonitog iskapanja 150.000 kubnih metara šljunka, vrijednog 4,5 milijuna kuna tužiteljstvo je optužilo đurđevačku tvrtku Podravina Programat i njezinog direktora Zlatka Mavara. Općinsko državno odvjetništvo u Đurđevcu optužilo ih je zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga, odnosno da su od početka 2005., pa do veljače ove godine iskopavali šljunak i pijesak na području za koji nisu imali rudarsku koncesiju. Prema optužnici, ukupno je nezakonito iskopano 150.000 kubnih metara šljunka i pijeska, vrijednog gotovo 4,5 milijuna kuna.

SPLIT - Predsjednici splitskog i županijskog HDZ-a Zvonimir Puljić i Živko Nenadić osudili su na današnjoj konferenciji za novinare istupe predsjednika splitskoga SDP-a i saborskoga zastupnika Marina Jurjevića, kazavši kako svojim uvredljivim ocjenama o premijeru Ivi Sanaderu pokazuje da se nije odmaknuo od "stare prakse prijekih partijskih sudova". Predsjednik županijskog HDZ-a Živko Nenadić istaknuo je da Marin Jurjević ne priznaje temelje demokracije i trodiobu vlasti, jer uporno ponavlja kako je premijer Ivo Sanader najodgovorniji za zamagljivanje navodnih malverzacija u Brodosplitu.

ZAGREB - U organizaciji Muzejsko-dokumentacijskog centra u Zagrebu će se 26. i 27. listopada održati Međunarodni simpozij "Muzeji i književnost", a najavljeno je više od pedesetak sudionika iz zemlje i svijeta. Na skupu će muzejski djelatnici, književnici i drugi baštinski stručnjaci razmatrati međuodnose muzeja i književnosti, te će se prvi put u hrvatskoj muzejskoj i europskoj muzejskoj zajednici sagledati problematika muzeja i književnosti, odnosno književnosti u muzejima, najavili su danas na konferenciji za novinare organizatori simpozija. Na simpoziju će biti riječi i o izradbi jedinstvenog registra književne baštine u muzejima, arhivima i knjižnicama.

OSIJEK - Osječko Gradsko poglavarstvo na današnjoj je sjednici odlučilo raspisati izbore za mjesnu samoupravu, vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti za 10. prosinca ove godine. Kako je izvijestila predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Jadranka Nikolov, izbori će se održati u 13 izbornih jedinica za članove vijeća sedam gradskih četvrti i šest mjesnih odbora.

ZAGREB - Umjetnički projekt "Cinema Suitcase" nizozemske teoretičarke i umjetnice Mieke Bal predstavit će se od 27. listopada do 9. studenog u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević. "Cinema Suitcase" je međunarodna skupina fimskih autora koji rade na projektima eksperimentalnih i socijalnih dokumentaraca. Njihovu produkciju vodi jedna od najznačajnijih teoretičarki suvremene kulture, Mieke Bal iz Amsterdama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙