FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec danas je odredio pritvor Branimiru Glavašu, osumnjičenom za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991., priopćila je predsjednica tog suda Mirjana Rigljan. Sudac Posavec prihvatio je prijedlog Državnog odvjetništva od 10. listopada da se Glavaša pritvori zbog utjecaja na svjedoke u istražnom postupku, stoji u priopćenju, te dodaje da će rješenje o određivanju pritvora biti dostavljeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, te Hrvatskom saboru na odobrenje izvršenja odluke o pritvoru. Pritvaranje Glavaša, nezavisnog saborskog zastupnika, tužiteljstvo je nedavno zatražilo po treći put, tvrdeći da je Glavaš izvršio pritisak na četiri svjedoka. Posavec je prethodna dva zahtjeva odbio.

ZAGREB - Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo za sat je vremena, s 14 na 15 sati odgodilo raspravu o zahtjevu Državnog odvjetništva RH (DORH) da se zastupniku Branimiru Glavašu skine zastupnički imunitet za istragu i pritvor zbog povezanosti s tzv. slučajem selotejp. Osječko Državno odvjetništvo Glavaša dovodi u vezu s nedavno uhićenom šestoricom, koje se sumnjiči za ubojstva na obali rijeke Drave krajem 1991. Odgodu rasprave zatražili su članovi povjerenstva iz HSP-a Pero Kovačević i Vlado Jukić kojima, kako su rekli, treba vremena da prouče dopis Državnog odvjetništva, na 50 stranica.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je odbacilo izjave Branimira Glavaša da je "slučaj selotejp", kako se u tisku nazivaju ubojstva osječkih civila na obali Drave 1991. i 1992., montiran, odnosno da je njegovo povezivanje s tim slučajem pokušaj načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera da se s njim obračuna. "Ministarstvo unutarnjih poslova najodlučnije odbacuje izjave gospodina Branimira Glavaša i medijske napise, kojima se podnošenje kaznenih prijava protiv gospodina Glavaša nastoji svesti na razinu osobnog sukoba s načelnikom Policijske uprave osječko-baranjske, gospodinom Vladimirom Faberom", priopćio je MUP. Glavaš je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku odbacio bilo kakvu povezanost sa "slučajem selotejp", ocijenivši da je riječ o pokušaju montaže Vladimira Fabera koji je, kazao je, osumnjičenima za ubojstva civila na Dravi savjetovao da ga (Glavaša) optuže te da će im sve biti oprošteno.

SPLIT - Stotinjak bivših radnika tvornice "Salonit" u stečaju, koji su prošloga tjedna dobili otkaze, prosvjedovalo je jutros ispred sjedišta Trgovačkog suda u Splitu tražeći poništenje otkaza. Predsjednik Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata Jozo Marić optužio je čelnike suda za opstrukciju stečajnoga postupka koja onemogućava pokretanje zamjenske proizvodnje i opstanak radnih mjesta. Rekao je kako čelnici Trgovačkog suda imaju rok do sutra u deset sati da povuku otkaze, a u suprotnom će radnici zauzeti tvornicu i neće dopustiti ulazak stečajnom upravitelju. Stečaj nad Salonitom prije dvije godine otvorilo je Ministarstvo financija, kojemu tvrtka duguje 26 od ukupno 35,8 milijuna kuna priznatih potraživanja.

OSIJEK - Jutros je počela eutanazija više od 3700 svinja zaraženih svinjskom kugom na IPK-ovoj farmi Prkos koja se nalazi između Dalja i Erduta, što je do sada najmasovnije usmrćivanje svinja od pojave svinjske kuge u Hrvatskoj. Po riječima Mladena Pavića, glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, planirano je da se 3746 svinja eutanazira u tri dana, no, kako je rekao, "najvjerojatnije će se sve obaviti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana". Dodao je da na svu sreću nema novih slučajeva oboljelih svinja na ostalim gospodarstvima.

ZAGREB - Vlada nema dugoročnu strategiju, politiku i koncepciju plaća, niti ih plaće u javnim službama zanimaju, ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata javnih službi koji su nedavno, u Banskim dvorima, započeli pregovore o plaćama. Sindikati su, nezadovoljni tijekom pregovora s Vladom, ponovno istaknuli da im je neprihvatljivo ponuđeno 5-postotno povećanje osnovice za plaće. Oni traže da im Vlada, kroz više godina, postupno nadoknadi zaostajanje plaća za 21 posto.

ZAGREB - Novinari u Hrvatskoj u posljednje su vrijeme sve više suočeni sa svakodnevnim kršenjem radnih prava i uskraćivanjem medijskih sloboda, ocijenili su u zajedničkom priopćenju Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Troje novinara Glasa Istre dobilo je otkaze zbog medijskih istupa u kojima su pisali i javno govorili o temama koje većinskom vlasniku nisu bile po volji, ističe se u priopćenju. U Vjesniku su najavljene dvije otkazne liste. Na uskraćivanje medijskih sloboda ukazuje i slučaj iz Karlovca, gdje je lokalni političar za novinara Hrvatskog radija Karlovac Vladu Dražića tražio financijsku i disciplinsku kaznu zbog istupa na tribini s kojim se nije slagao. U Večernjem listu poslodavac je suspendirao Kolektivni ugovor tako što je donio novi restriktivni Pravilnik o radu. "Iz navedenih je primjera vidljivo da je u hrvatskom medijskom prostoru na djelu pokušaj suspendiranja stečenih prava i medijskih sloboda, a SNH i HND na to neće i ne mogu pristati", kaže se u priopćenju.

PLITVIČKA JEZERA - Načelnici glavnih stožera oružanih snaga (GSOS) Hrvatske, Albanije i Makedonije, okupljeni na Plitvicama na 5. radnoj konferenciji zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje, danas su najavili nastavak razvoja i jačanja suradnje na području vojnih odnosa, kao i spremnost da iskustva u provedbi reformi i mirovnih operacija te partnerskih ciljeva podijele i s ostalim državama u regiji. U zajedničkoj izjavi, koju su potpisali načelnik GSOS-a Albanije general bojnik Luan Hoxha, načelnik GSOS-a Hrvatske general Zbora Josip Lucić te načelnik GSOS-a Makedonije Miroslav Stojanovski, ističe se potreba da, uz ranije i aktualne združene aktivnosti i vježbe, treba naći i druga područja od zajedničkog interesa. Potpisnici izjave na konferenciji su izmijenili iskustva u stvaranju profesionalnih oružanih snaga zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas počeo dvodnevni skup Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o obrazovanju o holokaustu i promicanju međusobnog uvažavanja i razumijevanja. Tim skupom Hrvatska ispunjava dio obveza preuzetih od zemalja članica OESS-a, koje su vezane uz borbu protiv diskriminacije, ksenofobije, netolerancije i rasizma. Više od 150 sudionika, među kojima su predstavnici nevladinih udruga i službenici ministarstava obrazovanja i vanjskih poslova zemalja u regiji, na dvodnevnom će skupu razgovarati o osposobljavanju nastavnika, kao i regionalnim obrazovnim strategijama u borbi protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije. Skup je otvorio predstavnik OESS-a Pierre Chevalier, rekavši kako treba promicati različitosti, sprječavati nasilje u školama, kao i zlostavljanje među različitim kulturnim skupinama.

ZAGREB - U prigodi Ramazanskog bajrama svečanu ramazansku molitvu u zagrebačkoj džamiji jutros je predvodio muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj. U prigodnoj čestitki vjernicima izrazio je žaljenje što se i ovoga Ramazana u medijima različito pisalo o K'uranu, negativnim kvalifikacijama o posljednjim Božjim objavama. U to su se, dodao je, upustili i neki teolozi, kojima K'uran nije dobro poznata literatura. Islamska je zajednica u proteklim godinama, kako je dodao, uživala veliki moralni autoritet, stječući ga mukotrpno naučavanjem islamske vjere i pružanjem pomoći svima kojima je pomoć bila potrebna.

ZAGREB - Hrvatska bi uskoro trebala usvojiti Zajednički memorandum o socijalnom uključivanju, što je jedan od uvjeta za ulazak Hrvatske u EU, najavljeno je na današnjoj konferenciji u povodu skorog završetka izrade tog dokumenta. Projektom se želi uspostaviti djelotvorniji sustav socijalne skrbi za ugrožene građane, odnosno socijalno osjetljive skupine, rekla je novinarima Dorica Nikolić, državna tajnica Ministarstva zdravstva i koordinatorica za projekt EU u području socijalnog uključivanja. Projektom se želi omogućiti građanima različitih gradova, kao što su Zagreb ili Vukovar, jednaku razinu usluga državnih servisa, rekao je predstavnik Europske komisije Adam Tyson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙