FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: stipendije za 56 učenika pomorskih škola

ŠIBENIK, 23. listopada 2006. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisao je danas u Šibeniku ugovore o stipendiranju 56 učenika pomorskih škola iz Zadra, Šibenika i Splita.
ŠIBENIK, 23. listopada 2006. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisao je danas u Šibeniku ugovore o stipendiranju 56 učenika pomorskih škola iz Zadra, Šibenika i Splita.

Riječ je o 20 učenika Pomorske škole Zadar, petero učenika šibenske Prometno-tehničke škole i jednom učeniku iz šibenske Tehničke škole, te 30 učenika iz Pomorske škole u Splitu, a svi su polaznici prvih razreda nautičkog i brodostrojarskog smjera.

"Dodjelom stipendija, koje mjesečno iznose po 800 kuna, država želi potaknuti zanimanje učenika i studenata za pomorska zvanja, pa je, suočeno s negativnim trendom zanimanja za ta zvanja, Ministarstvo osiguralo milijun kuna", rekao je ministar Kalmeta dodajući da će se program stipendiranja nastaviti i sljedeće godine.

U svijetu je 446.000 časnika u pomorskoj djelatnosti, od kojih je oko 32.000 hrvatskih državljana, koji su izrazito cijenjeni u toj djelatnosti, no u svjetskoj brodarskoj floti nedostaje još oko 10.000 pomorskih časnika, rečeno je, među ostalim, u Šibeniku.

Hrvatska je tradicijski pomorska zemlja, a donošenjem Pomorskog zakonika prošle smo se godine i regulatorno opredijelili za taj smjer razvoja, naglasio je Kalmeta.

"Na taj smo način dali snažan poticaj brodarima, oslobodivši ih plaćanja poreza na dobit uz ulaganje u razvoj brodogradnje i flote, a donijeli smo i niz pravilnika za pomorce na domaćim brodovima kojima se reguliraju njihove obveze prema mirovinskom i zdravstvenom sustavu, što ćemo uskoro proširiti i na sve hrvatske pomorce bez obzira na to pod kojom zastavom plove", rekao je Kalmeta.

Svečanosti potpisivanja stipendijskih ugovora, održanoj u Prometno-tehničkoj školi u Šibeniku, bili su nazočni i predstavnici područne i lokalne samouprave, te brodarskih i pomorskih udruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙