FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bugarskoj počeli predsjednički izbori

SOFIA, 22. listopada 2006. (Hina/AFP) - U Bugarskoj su u nedjelju počeli izbori za predsjednika države koji će tu zemlju 1. siječnja 2007. povesti u Europsku uniju.
SOFIA, 22. listopada 2006. (Hina/AFP) - U Bugarskoj su u nedjelju počeli izbori za predsjednika države koji će tu zemlju 1. siječnja 2007. povesti u Europsku uniju.

Prema anketama, u prvom krugu izbora sadašnji predsjednik koji dolazi iz ljevice, Georgij Parvanov ima najviše izgleda da osvoji drugi mandat u utrci s ultranacionalistom Volenom Siderovom.

Drugi krug izbora će se, ako do njega dođe, održati već 29. listopada.

Razjedinjena bugarska desnica predložila je sporazumnog kandidata Nedelča Beronova koji će u drugom krugu možda morati poduprijeti svog političkog protivnika Parvanova kako bi onemogućio izbor Siderova uoči ulaska u EU.

Unatoč izravnom glasovanju većine, bugarski predsjednik ima formalnu ulogu. On "utjelovljuje jedinstvo nacije" i obnaša dužnost vrhovnog vojnog zapovjednika.

Tijekom prvog petogodišnjeg mandata Parvanova, Bugarska je 2004. postala članica NATO-a. Odluka Europske komisije o ulasku te zemlje 2007., premda bi se on mogao odgoditi do 2008., trebala bi ići na ruku Parvanovu, misle analitičari.

Siderov koji se ne protivi bezuvjetno ulasku u EU, misli da se o ulasku moglo bolje pregovarati i najviše kritizira zatvaranje koncem 2006. dvaju zastarjelih reaktora u nuklearnoj centrali Kozloduj pod pritiskom Bruxellesa.

Prema posljednjim anketama devet instituta objavljenim u petak, Parvanov (49), bivši predsjednik socijalističke stranke (bivši komunisti) mogao bi dobiti između 43 i 55 posto glasova birača, Siderov (50) 20 do 29 posto, a Beronov (78) 10 do 22 posto. Druga četvorica kandidata nemaju izgleda da prijeđu izborni prag, prema anketama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙