FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić posjetio Ploštine

PLOŠTINE, 20. listopada 2006. (Hina) - U povodu proslave 130. obljetnice doseljenja Talijana u Slavoniju i Moslavinu predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas mjesto Ploštine na pakračkom području, gdje živi oko 750 pripadnika talijanske manjine.
PLOŠTINE, 20. listopada 2006. (Hina) - U povodu proslave 130. obljetnice doseljenja Talijana u Slavoniju i Moslavinu predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas mjesto Ploštine na pakračkom području, gdje živi oko 750 pripadnika talijanske manjine.

U izjavi novinarima predsjednik Mesić je rekao kako su Talijani u te krajeve došli zbog nužde u teška vremena, snašli se, izgradili domove i dobili novu domovinu, ali i održali vezu s matičnom. Dodao je da se talijanska zajednica razvija i čuva svoju kulturu i tradiciju i uklopila se u hrvatski prostor.

Vezano uz dvojezične natpise koji su u Daruvaru s češkom manjinom problem zbog kojeg je podnesena i ustavna tužba, Mesić je napomenuo kako bi želio da se to prevlada dogovorom. No, dodao je, ako se nikako drukčije ne može riješiti, u redu je da se ide i na sud, koji će dati svoje mišljenje. "To bi bilo najbolje i mislim da dvojezičnost nikomu ne bi smjela smetati. Dapače, ja sam i za to da se nacionalnoj manjini pomogne, ako i nisu ispunjeni svi uvjeti, kako bi osjetila da je prisutna i uklopljena u društvo", rekao je Mesić.

Predsjednik Republike je dodao i kako "moramo biti malo tolerantniji i pomoći, jer tako pomažemo i Hrvatima izvan Hrvatske. Jer ono što damo nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, imamo potpuno pravo tražiti i za Hrvate izvan Hrvatske", istaknuo je.

Na novinarski upit što Hrvatska u praksi još može učiniti odgovorio je kako su hrvatski manjinski zakoni na najvišem europskom standardu. "No pitanje je provode li se ti propisi dovoljno učinkovito i koliko se pomaže nacionalnim manjinama. Mislim da tu država može biti nešto izdašnija", kazao je Mesić.

Upitan o razjedinjenosti talijanske zajednice u Slavoniji saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je da ondje postoje tri lokalne talijanske zajednice te kako se nastoji da djeluju zajedno. To nije velik problem i može se prevladati, dodao je.

Za posjeta Ploštinama predsjednik Mesić je večeras razgledao i etnografsku zbirku i izložbu slika te nazočio svečanoj sjednici Zajednice Talijana "Liberte" koja slavi 30. obljetnicu djelovanja.

Predsjednik "Liberte" Antun Bruneta, čiji se djed doselio u Slavoniju sa sjevera Italije, naglasio je da talijanska zajednica ulaže velik trud u razvoj toga kraja te zamolio predsjednika mESIĆA da s Vladom pridonese poboljšanju uvjeta života u tom kraju.

Svečanoj sjednici nazočili su požeško-slavonski župan Zdravko Ronko, talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alesandro Grafini, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙