FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader dobio Bushovo obećanje o izmjeni stajališta oko ustava BiH - tisak

SARAJEVO, 20. listopada (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader je od američkog predsjednika Georga Busha dobio obećanje kako će se pozicija američke administracije izmijeniti kada je riječ o odnosu prema ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, tvrdi u petak sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO, 20. listopada (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader je od američkog predsjednika Georga Busha dobio obećanje kako će se pozicija američke administracije izmijeniti kada je riječ o odnosu prema ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, tvrdi u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Stavljajući ovotjedni posjet hrvatskog premijera Washingtonu u kontekst unutarnjih problema u BiH, ovaj list, pozivajući se na "prilično pouzdane informacije" iz neimenovanih diplomatskih izvora navodi da je Sanader dobio obećanja kako će američka strana ubuduće inzistirati da se ustavne promjene u BiH "rade na platformi Rezolucije Vijeća Europe od 29. lipnja ove godine".

"Premijer Hrvatske Ivo Sanader od predsjednika Georga Busha dobio je uvjeravanja da će administracija u Washingtonu podržati razgovore o ustavnim promjenama u BiH na tragu rezolucije Vijeća Europe", izjavio je "Avazov" izvor.

Takvo obećanje navodno je uslijedilo nakon što je Sanader Bushu tijekom susreta u Bijeloj kući ukratko iznio analizu stanja u BiH te bit očekivanih ustavnih promjena, temeljenu na stajalištima onih hrvatskih političara iz BiH koji su se izmjenama Ustava i ranije protivili.

"Avaz" na ovaj način sugerira kako se Bush sada ograđuje od napora njegovih diplomata na usvajanju tzv. "travanjskog paketa" ustavnih promjena, oborenog u Parlamentu BiH.

Američki veleposlanik u Sarajevu Douglas McElhaney izravno se angažirao u pregovorima oko te faze ustavnih promjena kao posrednik, a na njihovu usvajanju inzistirao je i State Department, odnosno osobno Condolleeza Rice, kada je u Washingtonu o tome razgovarala s političarima iz BiH.

Rezolucijom Vijeća Europe, koja je naknadno uslijedila i na koju se poziva "Avaz", izraženo je žaljenje zbog neprihvaćanja ovog paketa ustavnih promjena, no uz navođenje kako bi doista trebalo ukinuti tzv. entitetsko glasovanje u Parlamentu BiH.

"Avaz" sada tvrdi kako se iz razgovora Sanader-Bush stječe dojam da su suradnici američkog predsjednika pogrešno informirali Busha o sadržaju predloženih ustavnih promjena te da mu je hrvatski premijer razjasnio situaciju pa će pozicija američke strane u budućim razgovorima o ustavnim reformama u BiH biti bitno izmijenjena.

Ovakva nagađanja nije potvrdio niti jedan službeni izvor.

"O tome ne mogu govoriti. Ne želim komentirati izjave premijera Sanadera", izjavio je u intervjuu "Avazu" veleposlanik McElhaney.

Podsjetio je kako se i do sada moglo čuti svašta o tome tko podržava a tko je protiv predloženih promjena Ustava BiH.

"Mislim da ako imamo dvotrećinsku većinu u parlamentu, onda promjene trebamo usvojiti", kazao je McElhaney te potvrdio kako se to odnosi na paket iz travnja, no također da to nije i kraj procesa, jer je nastavak odavno obećan, a obećala ga je i sama državna tajnica Rice.

Politički lideri iz BiH u četvrtak navečer su o ustavnim promjenama ponovo razgovarali s članovima Vijeća za provedbu mira (PIC). Nakon tog sastanka predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je izjavio kako je prenio stajalište da BiH naprosto treba novi ustav, a ne promjene sadašnjeg, dok je čelnik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao kako bi u novom Zastupničkom domu mogla postojati većina nužna za usvajanje paketa iz travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙