FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Večer": Knjige o etničkim granicama "magla zbog potreba politike"

LJUBLJANA, 18. listopada (Hina) -
LJUBLJANA, 18. listopada (Hina) -

Iako knjige o "etničkom razgraničenju" Slovenaca i Hrvata u Istri, predstavljene ovog tjedna u Sloveniji, nije izdala država, nije isključeno da su one izraz političke potrebe da se stvari oko "pravedne granice" dodatno "zamagle", odnosno zakompliciraju, jer takva stajališta promoviraju i povjesničari koji sudjeluju u slovensko-hrvatskoj povijesnoj komisiji, osnovanoj na inicijativu dviju vlada, navodi u svom komentaru od srijede mariborski list "Večer".

Na predstavljanju jednog od spomenutih djela, knjige "Granice i misije" koju je napisao Samo Kristen, sudjelovali su i slovenski članovi te komisije, njen predsjednik Janko Prunk i član Stane Granda.

"Zbog te okolnosti, odnosno potpore koju su izrazili knjizi, čini se da se takve knjige ne izdaju zbog potrebe da se rasvijetle povijesne okolnosti (o nastanku granica), nego zbog potrebe države da se stvari politički zamagle", navodi u komentaru "Večera" Boris Jaušovec. On u komentaru navodi da bi slovenski povjesničari bili zgranuti kad bi netko u Austriji uz pomoć politike pisao knjigu koja bi granice habzburškog imperija proglasila "pravednim" granicama Austrije, a u Madžarskoj tražio granice prije Trijanonskog ugovora.

"Kako bi bilo da takvi austrijski i madžarski povjesničari svoje diplomacije pozovu da sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Rupelom počnu pregovarati o pravednim granicama i da ne odstupaju od svojih zahtjeva", komentira "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙