FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 17. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

DARUVAR - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i predsjednik HSS-a Josip Friščić danas su u Daruvaru potpisali sporazum o suradnji na idućim parlamentarnim izborima koji će, kako stoji u sporazumu, biti temelj za moguće pregovore o poslijeizbornoj i predizbornoj suradnji. Predsjednik HSS-a Friščić istaknuo je da se sporazum temelji na zajedničkim programima o kojima su se dogovorile dvije stanke centra podupirući strateške ciljeve dviju stranaka koji su i hrvatski strateški ciljevi, kao što su rast gospodarstva, reforma zdravstva, socijalna pitanja, obrazovanje i drugo. Đurđa Adlešić istaknula je kako sporazumom nastaje stožer političkog centra te kako je uvjerena da nakon daruvarskog sporazuma dvije stranke idu s programima koje nijedna politička snaga u Hrvatskoj više ne će moći zaobići.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) započelo je danas distribuciju prvih 20 tisuća braniteljskih iskaznica na kućne adrese hrvatskim braniteljima, rekla je danas u Zagrebu potpredsjednica Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Iskaznice imaju i svoj broj tako da je konačno, prema riječima ministrice Kosor, uveden red u braniteljsku populaciju i svaki je branitelj, kojih je više od 489 tisuća, zaveden u sustavu sa svojim jedinstvenim brojem. Na temelju tih iskaznica branitelji će ostvariti i svoje pravo na udio u Fondu hrvatskih branitelja koji je ustrojila Vlada, a koji sada vrijedi više od dvije milijarde kuna i jedan je od najjačih fondova u Hrvatskoj, istaknula je Kosor, dodavši da se aktivnosti vezane uz Fond odvijaju po planu.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) započelo je danas distribuciju prvih 20 tisuća braniteljskih iskaznica na kućne adrese hrvatskim braniteljima, rekla je danas u Zagrebu potpredsjednica Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Na sastanku s novinarima koji prate rad njezina ministarstva Kosor je naglasila da će iskaznice, kojima će branitelji moći dokazati braniteljski status, vrijediti uz osobne iskaznice. Iskaznice imaju i svoj broj tako da je konačno, prema riječima ministrice Kosor, uveden red u braniteljsku populaciju i svaki je branitelj, kojih je više od 489 tisuća, zaveden u sustavu sa svojim jedinstvenim brojem. Izradu braniteljskih iskaznica tražile su same braniteljske udruge, kazala je Kosor.

VUKOVAR - Prvi put zajedno devetnaestorica hrvatskih biskupa, sudionika 33. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije koja zasjeda u Đakovu, predvođenih zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom, kardinalom Josipom Bozanićem, molili su danas u Vukovaru na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za "pokoj svih umorenih i poginulih, za put mira i napredak Hrvatske". "Ovdje na Ovčari i na svim mjestima na kojima smo stradavali zahvaljujemo za milost kršćanskog svjedočenja u našem narodu, srca pastira i vjernika laika, znanih i neznanih u kojima nije prevladala mržnja već je, unatoč kušnjama, u njima pobjeđivala utjeha vjere i snaga Tvoje ljubavi", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u molitvi na Ovčari na kojoj je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu pokopano 200 ranjenika i civila, odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane Vukovara.

VALBANDON - Sudionici savjetovanja policije i državnog odvjetništva o reformi kaznenog postupka, koje se održava u Valbandonu, zaključili su dvodvnevni rad ocjenom da je ta reforma nužna. Nakon razmatranja nacrta platforme za izmjenu zakona o kaznenom postupku, naglasili su da također da se policija i državno odvjetništvo trebaju dobro pripremiti za tu reformu. Predstavnici policije i državnih odvjetništava su, razmatrajući svoj dosadašnji rad, zaključili da je uspješnost u otkrivanju i prijavljivanju kaznenih djela i počinitelja vrlo visoka, no upozorili su da to veoma varira prema vrsti kriminaliteta. U najsloženijim predmetima gospodarskog kriminaliteta uspješnost je znatno ispodprosječna, rekli su sudionici skupa i upozorili da je upravo na tom području nužno mijenjati materijalne i procesne propise.

ILOK - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika "Svjetlost dolazi" uz gradsku obilaznicu te misom zahvalnicom za povratak, u Iloku je obilježena 15. godišnjica progonstva Iločana. Vijence podno spomen-obilježja položila su i svijeće zapalila izaslanstva grada Iloka, Vukovarsko-srijemske županije te stradalničkih i braniteljskih udruga. Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prethodila je kolona sjećanja u kojoj su sudionici obilježavanja 15. godišnjice progonstva Iločana prošli od središta grada do spomenika "Svjetlost dolazi" koji se nalazi na izlazu iz Iloka, uz gradsku obilaznicu. Nakon niza pregovora s bivšom JNA, koja je nekoliko dana ranije okupirala okolna iločka mjesta Bapsku, Šarengrad i Mohovo, Ilok je 17. listopada 1991. napustilo oko 8000 Iločana i stanovnika okolnih mjesta.

ZAGREB - Saborski odbori za ljudska i prava nacionalnih manjina te za zakonodavstvo poduprli su danas, u prvom čitanju, Vladin prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka, ističući važnost kontrole i transparentnosti donacija strankama. Naglašavajući da Vladin prijedlog nije Sveto pismo, te da su svi prijedlozi dobrodošli, tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić ocijenio je da je riječ o koraku naprijed u doprinosu razvoju političkog sustava. Na sjednicama obaju odbora istaknuta je potreba institucionalnog rješavanja pitanja financiranja neovisnih lista i zastupnika. Članovi dvaju odbora smatraju i da bi, istodobno s predloženim zakonom, trebalo donijeti i onaj o financiranju izbornih kampanja.

ZAGREB - Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom dao je suglasnost za pregovaračke pozicije RH za četiri poglavlja u pristupnim pregovorima i razmotrio izvješća o screeningu za dva, kazao je novinarima nakon zatvorene sjednice Odbora njegov predsjednik Ivica Račan. Usvojio je pregovaračke pozicije za poglavlja: Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo intelektualnog vlasništva, Ekonomska i monetarna unija i Poduzetništvo i industrijska politika. Račan je izrazio zadovoljstvo što je u pregovaračke pozicije za spomenuta četiri poglavlja unesena većina amandmana koje su predložili članovi Nacionalnog odbora, te se osvrnuo na ulogu Nacionalnog odbora u pregovaračkom procesu koja se, kako je rekao prošli tjedan, ne bi smjela svesti na pukog tehničkog kontrolora pregovora. "Rasprava o tome što radimo i kako kvalitetno radimo ne može štetiti pregovorima, nego pomoći da hrvatske pozicije i zaštita hrvatskih nacionalnih interesa budu kvalitetniji", rekao je.

RIJEKA - Na Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo suđenje u odsutnosti sedmorici Srba optuženih za ratni zločin počinjen u Lovincu u svibnju 1991. Nakon dva suđenja na Županijskom sudu u Gospiću Vrhovni je sud zbog manjkavosti u postupku naložio ponovno suđenje i premjestio ga na riječki Županijski sud jer na gospićkom sudu više nije bilo sudaca koji bi za to kažnjivo djelo mogli voditi postupak, a da nisu sudjelovali u prijašnja dva. Optuženoj sedmorici Srba sudi se u odsutnosti, jer su nedostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu u proteklih desetak godina, a tereti se da su 5. svibnja minobacačkom vatrom napali ličko selo Lovinac naseljeno hrvatskim stanovništvom te su upali u selo spaljujući stambene i gospodarske zgrade. Jednog su mještanina ubili odmah, a šestoricu su odveli sa sobom od kojih su poslije, po optužnici, ubili petoricu.

OSIJEK - Na osječkom Filozofskom fakultetu danas su počeli 3. dani Matice hrvatske u Osijeku, koji će potrajati do 20. listopada. Uz predstavljanje knjiga Veljka Barbierija, Igora Mandića, Ljiljane Kolenić, Đuke Galovića i Teje Gikić u sklopu Dana Matice hrvatske (MH) objavit će se pseudonimi finalista, koji su ušli u uži izbor natječaja za neobjavljen prozni rukopis, koji organizira osječki Ogranak MH. Predsjednica Ogranka Helena Sablić-Tomić kazala je na otvorenju priredbe kako se, uz predstavljanje rada Matičinih odjela, ove godine proslavlja 45. obljetnica časopisa "Književne revije", koji je 1961. utemeljio Pododbor osječkog Ogranka MH. Ocijenila je kako je riječ o "jedinom književnom časopisu istočno od Zagreba" te kako zbog toga treba nastaviti 45-godišnji kontinitet, jer tako "ovi prostori mogu iskazati svoju korespondentnost, ne samo s nacionalnim nego i širim europskim prostorom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙