FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvorena dograđena zgrada Medicinskog fakulteta i pušten u rad brodostrojarski simulator

SPLIT, 2. listopada 2006.(Hina) - U Splitu je danas u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca otvorena obnovljena i dograđena zgrada Medicinskog fakulteta te je pušten u rad suvremeni brodostrojarski simulator na Pomorskom fakultetu.
SPLIT, 2. listopada 2006.(Hina) - U Splitu je danas u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca otvorena obnovljena i dograđena zgrada Medicinskog fakulteta te je pušten u rad suvremeni brodostrojarski simulator na Pomorskom fakultetu.

U obnovu, dogradnju dvaju katova i rekonstrukciju zgrade na Križinama, u neposrednu susjedstvu Kliničke bolnice, uloženo je oko 20 milijuna kuna, a u njoj će, uz učionice, biti smješteni i istraživački laboratorij. Najavljena je također i gradnja druge faze Medicinskog fakulteta kako bi ta ustanova dobila sve potrebne sadržaje.

Predsjednik Mesić na otvorenju je istaknuo kako je važno stalno ulagati u znanje te kako Hrvatska mora pratiti znanstvena dostignuća, a uvjet je za to, kako je rekao, stalna i kvalitetna izobrazba studenata. "Drago mi je da Hrvatska dobiva stručnjake koji su se afirmirali i potvrdili u svijetu pa nema nikakva razloga da ne uspiju i u Hrvatskoj", dodao je.

Predsjednik je pohvalio napore ministra Primorca za uključenjem Hrvatske u Bolonjski proces, naglasivši kako je u početku bilo i određene sumnjičavosti glede provedbe tog projekta, ali "ministar je na kraju uspio i to mu iskreno čestitam, jer smo pretekli mnoge zemlje koje su donedavno bile ispred nas".

Ministar Primirac istaknuo je kako je Hrvatska na pragu ostvarenja cilja da postane društvo znanja nakon provedbe teških mjera u školstvu i znanosti. "Hrvatska je prvi put postala dijelom obitelji pedesetak najkonkurentnijih zemalja, pa možemo bez imalo dvojbe najaviti kako ćemo do 2010. postati najkonkurentniji u ovom dijelu Europe", najavio je.

Podsjetio je i kako je Hrvatska prva zemlja u tranziciji po visini povučenih novčanih sredstava iz međunarodnih fondova za školstvo te da su hrvatska sveučilišta postala najveća gradilišta u koja se u ovom trenutku ulaže oko dvije milijarde kuna.

Dekan Medicinskog fakulteta u Splitu dr. Stipan Janković podsjetio je na povijest medicinskog školstva na dalmatinskom području od 1792., prvog zapisa o potrebi osnivanja takve ustanove, do osnutka Fakulteta 1996. pošto je 20-ak godina djelovao kao studij zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.

Na Pomorskom fakultetu predsjednik Mesić i ministar Primorac pustili su u rad novi suvremeni brodostrojatrski simulator vrijedan oko četiri milijuna kuna, za nabavu kojeg je novac osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako ta oprema znači velik napredak za splitski Pomorski fakultet, ali i za pomorstvo u cjelini. Kazao je i kako bi mjerodavni trebali razmisliti o mijenjanju pomorskoga zakonodavstva koje bi velike jahte što plove Jadranom obvezao da uzimaju domaće skipere čime bi se na najbolji način iskoristilo znanje i omogućilo zapošljavanje nekoliko tisuća mladih pomorskih stručnjaka.

Ministar Primorac, pak, smatra kako takvu oprema treba omogućiti i učenicima srednjih škola koji bi se tako osposobljeni upisivali na fakultete s maksimalnim znanjima. Cilj je takvih ulaganja, poručio je, osigurati domaćim studentima jednake uvjete kao njihovim kolegama na stranim i najjačim sveučilištima, kako naši ljudi ne samo da ne bi odlazili van nego bi u Hrvatsku dolazili studenti iz inozemstva.

Popodne će predsjednik Mesić i ministar Primorac nazočiti i izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙