FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuđmanu uručena nagrada za knjigu "Vrijeme krivokletnika"

ZAGREB, 16. listopada 2006. (Hina) - Sveučilišnom profesoru Miroslavu Tuđmanu za knjigu "Vrijeme krivokletnika" uručena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu ovogodišnja književno-publicistička nagrada Udruge branitelja i udovica Domovinskoga rata (UBIUDR) Podravke "Bili smo prvi kad je trebalo".
ZAGREB, 16. listopada 2006. (Hina) - Sveučilišnom profesoru Miroslavu Tuđmanu za knjigu "Vrijeme krivokletnika" uručena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu ovogodišnja književno-publicistička nagrada Udruge branitelja i udovica Domovinskoga rata (UBIUDR) Podravke "Bili smo prvi kad je trebalo".

Obrazlažući nagradu, Zdravko Tomac, član Ocjenjivačkoga suda i recenzent knjige, ocijenio je kako je Tuđmanova knjiga najbolje napisano znanstveno i povijesno djelo zadnjih godina u Hrvatskoj. Po njegovom riječima autor znanstvenom akribijom otkriva na "koje je sve načine Stjepan Mesić lagao na sudu u Haagu, ali i bezbroj puta poslije toga".

"Cilj Mesićeva laganja je radikalna detuđmanizacija", izavio je, dodavši kako predsjednika Tuđmana "naprosto pokušava kriminalizirati".

Tomac je rekao kako je predsjednik Mesić izmislio da je njegov savjetnik Budimir Lončar bio spasitelj Hrvatske.

"Postoji dokument hrvatske Vlade od 27. rujna 1991. u kojem Vlada nacionalnoga jedinstva zbog antihrvatske politike Lončaru zabranjuje da ju zastupa u inozemstvu", dodao je.

Ocijenio je da se i aktualnom kampanjom o naoružavanju Hrvatske, dok je protiv nje na snazi bio embargo UN-a, pokušava one koji su stvarali državu prikazati kriminalcima.

Marija Peakić Mikuljan, predsjednica Ocjenjivačkog suda, ustvrdila je kako knjiga razotkriva Mesićeve laži protiv hrvatskoga Vrhovništva, vojske, države i naroda.

"Spremnih na laganje posvuda ima", ocijenila je, dodavši kako je "naša tragedija, što za razliku od Hrvatske, takvi na drugim mjestima ne mogu postati predsjednici države".

Primajući nagradu, Tuđman je ocijenio kako živimo u vremenu u kojem caruje laž. Tamo gdje je laž nema slobode, dodao je.

Ustvrdio je kako se u to vrijeme dobro uklapaju i najnoviji događaji oko izbora ravnatelja Hine.

"Kad je izabrana osoba koja nije bila po volji OESS-a, Vlada je", kako je rekao, "da bi se dodvorila Europi panično raspustila Upravno vijeće Hine".

Nagrada UBIUDR-a Podravke dodjeljuje se svake godine za najbolje napisanu knjigu iz hrvatskoga Domovinskog rata. Ocjenjivački sud od 16 pristiglih knjiga nagradu je dodijelio Miroslavu Tuđmanu. Knjigu "Vrijeme krivokletnika" koja je upravo doživjela drugo izdanje, objavio zagrebački nakladnik Detecta.

Miroslav Tuđman (1946.) sveučilišni profesor, najstariji sin prvoga hrvatskog predsjednika, autor je više knjiga i urednik više zbornika. Bavi se istraživanjem na području informacijskih znanosti te na području nacionalne sigurnosti i izvještajne djelatnosti. Objavio je, uz ine, knjige "Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti" i "Krivi za zločin samoodređenja?"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙