FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena obnova staklenog pokrova Umjetničkog paviljona

ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Na svečanosti u Umjetničkom paviljonu večeras je obilježena prva faza obnove toga najstarijeg izložbenog prostora u Zagrebu.
ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Na svečanosti u Umjetničkom paviljonu večeras je obilježena prva faza obnove toga najstarijeg izložbenog prostora u Zagrebu.

Na Paviljonu je jednoslojni stakleni pokrov zamijenjen izostaklom s toplinskim zaštitnim staklom, obnovljene su električne instalacije, zamijenjena rasvjeta u izložbenom prostoru te ugrađeni zastori.

Radove, vrijedne 8,5 milijuna kuna, nadzirao je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković rekao je kako su time stvoreni uvjeti za vrlo zahtjevne izložbe, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da se uskoro nastavlja obnova Paviljona koji je, istaknuo je, i prvorazredan kulturni spomenik.

Autor projektne dokumentacije za obnovu je arhitekt Željko Kovačić, a izvođač radova, koji su trajali od srpnja do početka listopada, zagrebačka tvrtka TA-grad.

Umjetnički paviljon izgrađen je na poticaj velikoga hrvatskog slikara Vlahe Bukovca 1895. za Milenijsku izložbu u Budimpešti 1896. To je najstariji izložbeni prostor u Hrvatskoj i jedini projekt koji je namjenski izgrađen za održavanje reprezentativnih izložaba. Njegov željezni kostur nakon izložbe prenesen je u Zagreb.

Paviljon je dovršen 1897. i 1898. i svečano otvoren reprezentativnom izložbom Hrvatskog salona u prosincu 1898.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙