FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 12. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o prijedlogu Vlade da, uredbom sa zakonskom snagom, do početka 2009. odgodi primjenu odredbe iz Zakona o hrani kojom su poduzeća koja proizvode hranu i s njom posluju dužna uspostaviti sustav samokontrole (HACCP) za analizu je li hrana higijenski i zdravstveno ispravna. Zakonom o hrani je propisano da su subjekti u poslovanju s hranom sustav HACCP bili dužni primijeniti do kraja srpnja ove godine. Uz obrazloženje da veći dio njih zbog objektivnih razloga (troškovi ulaganja u objekte i ljudske resurse) nije bio u mogućnosti primijeniti taj sustav, Vlada predlaže da se rok za primjenu odgodi do 1. siječnja 2009. Oporbeni saborski klubovi usprotivili su se Vladinom prijedlogu, prozivajući Vladu za nemar i neodgovornost prema građanima.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader sudjelovao je danas u Frankfurtu na najvećem skupu gospodarstvenika u Njemačkoj "Dani gospodarstvenika 2006.", koji se tradicionalno održavaju jednom godišnje, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću. Na otvaranju skupa pred više od dvije i pol tisuće vodećih njemačkih gospodarstvenika hrvatski je premijer održao uvodno izlaganje o putu Hrvatske u EU i NATO, hrvatskom gospodarstvu i mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. Zatim je odgovarao na pitanja voditelja vezana uz gospodarski razvoj Hrvatske i hrvatska očekivanja od europskih integracija, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), između pet kandidata, izabralo je danas Smiljanku Škugor-Hrnčević za novu ravnateljicu te agencije. U Hini radi od njezina osnutka 1990. godine, a trenutačno je urednica Općeg servisa vijesti Hrvatska. Nova ravnateljica stupit će na dužnost najkasnije 1. siječnja 2007. godine, a do tada će dužnost ravnatelja obnašati Mirko Bolfek. U svom programu rada Škugor-Hrnčević je istaknula kako joj je namjera da u iduće četiri godine učvrsti Hinin položaj na hrvatskom medijskom tržištu te je pozicionira kao regionalnu novinsku agenciju. Navela je da će štititi neovisnost agencije, a da će upravljačka struktura pod njezinim vodstvom djelovati odgovorno prema sveukupnoj javnosti, njegujući načela profesionalnosti.

ZAGREB - Postojeća pravila primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) trebalo bi prilagoditi tako da se poštuje načelo nediskriminacije, uz potpunu primjenu hrvatskih pravnih propisa iz područja zaštite okoliša i ribarstva, jedan je od zaključaka koje su jednoglasno prihvatili predstavnici Vlade, Sabora i parlamentarnih stranaka na sastanku održanom početkom ovoga tjedna. Iz Vlade su, naime, bilješkom s tog sastanka, održanog 9. listopada, reagirali na današnje priopćenje u kojemu su predsjednici HSS-a i SDP-a Josip Friščić i Ivica Račan zadužili svoje saborske klubove da Saboru podnesu zajednički prijedlog za donošenje odluke o početku cjelovite primjene ZERP-a i na članice EU-a.

ZAGREB - U dvije godine rada vladine Koordinacije za nadzor i zaštitu Jadrana procesuirano je 45 kaznenih djela, naplaćeno 248 mandatnih kazni, te su oduzeta 84 ribolovna alata i 23 plovila u akciji sprječavanja crnog čartera. U dvogodišnjem razdoblju podnesena su i 552 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka te su izrečena 394 upozorenja. Od ribolovnog alata oduzeto je 2500 mreža, tri ronilačke opreme i oko 500 kilograma ribe, priopćilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i veza. Rad Koordinacije pokazao se izuzetno učinkovitim, što je vidljivo po većem broju obavljenih pregleda i kontrola na moru, sankcioniranju pomorskih prekršaja i smanjenju tekućih troškova, priopćeno je danas nakon sjednica Stručnog tijela Koordinacije, u čiji je rad uključeno osam ministarstava.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je Stožer za obranu Kamen-Ingrad d.d., predvođen Sindikatom graditeljstva Hrvatske i stečajnim upraviteljem Ivanom Mikićem koje ga je upoznalo s tijekom stečajnog postupka, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. Izaslanstvo je mišljenja, ističe se u priopćenju, da bi trebalo nastaviti proizvodnju i sačuvati radna mjesta budući da tvrtka u stečaju posluje pozitivno. Izaslanstvo je također izrazilo očekivanje da će država, koja u značajnom dijelu sudjeluje u stečajnoj masi, podržati ostvarivanje spomenutih ciljeva te učiniti sve nužne korake da se budućim kupcima ove tvrtke u stečaju omogući normalan nastavak poslovanja u dosadašnjoj djelatnosti.

ZAGREB - Peticiju studenata Hrvatskih studija radi osiguranja prostora za nastavu do sada je potpisalo 600 studenata. Kako se ističe u današnjoj obavijesti studenata, oni tjedan dana slušaju nastavu u nemogućim uvjetima i pokušavaju se izboriti za prostorije koje im je, kako navode, obećalo Ministarstvo znanosti prije sedam godina. Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Božo Pavičin smatra kako studentima manipulira vodstvo Hrvatskih studija, koje iz nepoznatih razloga ne želi studentima omogućiti uporabu potrebnih prostorija Pučkog otvorenog učilišta koje im je osiguralo Ministarstvo znanosti i Pučko otvoreno učilište.

OPATIJA - Potpredsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je u Opatiji na konferenciji za novinstvo, govoreći o projektima javno-privatnog partnerstva (JPP) u zemlji, ustvrdio da u Hrvatskoj, osim u Varaždinu, nije pokrenut nijedan takav projekt. Čačić je istaknuo da je Vlada iskazala spremnost da prihvati takav način financiranja i izgradnje, ocijenivši kako se pokazalo da je "od spremnosti do realizacije, posebno kad je o ovoj Vladi riječ, dug put". Naveo je da je u Varaždinu tako obnovljena zgrada Županijske palače, da je pokrenuta izgradnja novih škola i školskih dvorana. Zamjerio je Vladi što se odlučila na, kako je rekao, defenzivnu politiku umjesno smanjujući deficit, ustvrdio je da je tako zaustavljen gospodarski razvoj i kapitalna ulaganja u školstvu, zdravstvu, pravosuđu i ekologiji.

ZAGREB - Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na današnjoj je sjednici donijelo odluku o pokretanju humanitarne akcije za razminiranje Hrvatske pod radnim nazivom "Sretan kvadrat 2-5-1", koju je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U akciji će se prikupljati novac za razminiranje više od milijun četvornih metara područja Hrvatske. Grad Zagreb bit će organizator, a cilj akcije je potaknuti građane Zagreba i čitave Hrvatske da svojim donacijama, putem telefonskih poziva na besplatni telefon, doniraju sredstva za razminiranje najmanje milijun četvornih metara po principu - svaki građanin može razminirati jedan četvorni metar. Kako bi potaknuo svoje građane da u što većem broju sudjeluju u akciji, Grad Zagreb će sakupljeni iznos donacija građana udvostručiti.

ZAGREB - U auli zagrebačkoga Sveučilišta danas je održana utemeljiteljska skupština novoga sindikata zaposlenih u visokom obrazovanju - Hrvatskog akademskog sindikata (HAS). Za predsjednicu sindikata na mandat od godinu dana izabrana je redovita profesorica na Medicinskom fakultetu Jadranka Mustajbegović, za njezina zamjenika Željko Pavičić s Veterinarskog fakulteta, a za glavnoga tajnika dugogodišnji sindikalni djelatnik Hašim Bahtijari. Osnivanje drugog sindikata u visokom obrazovanju, uz već postojeći Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, inicirali su sveučilišni profesori. U medijima su se zadnjih dana pojavljivale tvrdnje da je riječ o sindikatu koji će konkurirati Nezavisnom sindikatu, ali novoizabrana predsjednica to je opovrgnula navodeći da se radi o "suradnom sindikatu" koji je nastao zbog specifičnih uvjeta i načina rada akademske zajednice.

KORČULA - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta otvorio je danas radove na izgradnji cjevovoda "Račišće-Babina" na sjevernoj strani otoka Korčule, vrijedne 18,5 milijuna kuna. Uz Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, radove će financirati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatske vode. Budući cjevovod "Račišće-Babina" dužine je 11,3 km, a opskrbljivat će pitkom vodom otok Korčulu od naselja Račišća do mjesta buduće crpne stanice, odakle se cjevovod račva u dva smjera. Jedan smjer ide prema zapadnom dijelu otoka, tj. prema naseljima Blato i Vela Luka, a drugi prema naseljima Čara, Smokvica i otoku Lastovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙