FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kaže da SAD neće napasti S. Koreju, traži oštre sankcije i nastavak diplomatskih napora

WASHINGTON,11. listopada (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u srijedu na uvođenje "oštrih sankcija" protiv Sjeverne Koreje, zbog navodnog nuklearnog pokusa, ali je naglasio kako Sjedinjene Države ostaju za diplomatsko rješenje krize i ne namjeravju pribjeći sili.
WASHINGTON,11. listopada (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u srijedu na uvođenje "oštrih sankcija" protiv Sjeverne Koreje, zbog navodnog nuklearnog pokusa, ali je naglasio kako Sjedinjene Države ostaju za diplomatsko rješenje krize i ne namjeravju pribjeći sili.

"Svojim je ovotjednim akcijama Sjeverna Koreja ponovo odbacila izglede za bolju budućnost...i umjesto toga odabrala podizanje napetosti u regiji", kazao je Bush na konferenciji za novinare održanoj u ružičnjaku Bijele kuće.

Bush je rekao kako SAD još provjeravaju tvrdnju o nuklearnom pokusu, a sadašnju je situaciju pripisao "nepomirljivosti Kim Jong Ila, sjevernokorejskog čelnika".

Kazao je kako je s čelnicima Kine, Rusije, Japana i Južne Koreje postigao suglasnost oko potrebe donošenja snažne rezolucije UN-a koja će tražiti od Sjeverne Koreje da ispoštuje svoje međunarodne obveze i odustane od nuklearnog programa.

"Rezolucija mora precizirati niz mjera koje će spriječiti Sjevernu Koreju da izvozi nuklearnu ili raketnu tehnologiju i spriječiti financijske transakcije koje bi joj olakšale razvoj nukearnih projektila", rekao je.

SAD, po njemu, ostaju za traženje diplomatskog rješenja kroz šestostrane pregovore i "nemaju namjeru napasti Sjevernu Koreju".

Bush je istodobno najavio povećanje vojne pomoći partnerima u regiji, prvenstveno Južnoj Koreji i Japanu, "uključujući suradnju na sustavu raketne obrane od projektila".

"Naš cilje ostaje mir i sigurnost u sjeveroistočnoj Aziji i nenuklearni Korejski poluotok", kazao je američki predsjednik.

Ponovo je odbacio mogućnost izravnih pregovora koje traži Pyongyang, rekavši kako oni ranije nisu funkcionirali i da je multilateralna diplomacija bolje rješenje. Neposredno prije konferencije glavni tajnik UN-a Kofi Annan zatražio je od Busha da ponovo razmotri izravne pregovore.

Na pitanje novinara Washington Posta po čemu se današnja američka upozorenja i prijetnje Sjevernoj Koreji razlikuju od sličnih koje administracija redovito upućuje već pet godina, ne uspijevajući spriječiti Pyongyang i Teheran da razviju nuklearno oružje, Bush je izbjegao izravan odgovor.

Rekao je kako to pokazuje kontinuitet politike ta da smatra kako je najbolja strategija objediniti međunarodne diplomatske napore i uvjeriti druge zemlje kako im je isto u interesu da Sjeverna Koreja nema nuklearno oružje.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je kako SAD ne planiraju napasti Sjevernu Koreju, no upozorila je čelnike u Pyongyangu kako će biti suočeni sa sankcijama "ni nalik na bilo što što su iskusili ranije", prenosi u srijedu američki tisak.

Rice je odbacila sugestije kako Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje da bi se obranila od američke invazije iračkog tipa, što su kao obrazloženje opetovano nudili i dužnosnici režima u Pyongyangu.

U Vijeću sigurnosti UN danas su nastavljene konzultacije o američko-japanskom nacrtu rezolucije o sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

(Hina) xdhai ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙