FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: javna ponuda dionica Ine u zadnjem tromjesečju ove godine

ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Postupak javne ponude dionica Ine uslijedit će tijekom četvrtog kvartala ove godine, a posebnim odlukama Vlada će utvrditi konkretan početak tog postupka i cijene, prijedlog je o kojemu bi Vlada trebala odlučiti krajem ovog tjedna.
ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Postupak javne ponude dionica Ine uslijedit će tijekom četvrtog kvartala ove godine, a posebnim odlukama Vlada će utvrditi konkretan početak tog postupka i cijene, prijedlog je o kojemu bi Vlada trebala odlučiti krajem ovog tjedna.

Vlada bi, naime, na sjednici koja će se održati u petak, 13. listopada, trebala utvrditi izmjene i dopune Odluke o načinu prodaje, cijeni, vremenu i uvjetima prodaje dionica Ine javnom ponudom i posebnim pogodnostima prodaje hrvatskim građanima.

Vlada je Odluku o prodaji ne manje od 15, a ne više od 17 posto dionica Ine putem javne ponude na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi donijela sredinom rujna.

Nakon što Hanfa odobri objavu podataka potrebnih za uvrštenje dionica Ine u službenu kotaciju Zagrebačke burze, Vlada će posebnom odlukom odlučiti o konkretnom početku postupka javne ponude, trajanju tog postupka i rokovima potrebnim za njegovo provođenje, kao i o rasponu cijena u kojem će ponuditelji biti pozvani na stavljanje ponude, odnosno konačnoj prodajnoj cijeni.

Konkretan početak postupka ovisit će također i o odobrenju nadležnog tijela Ujedinjenog Kraljevstva za uvrštenje globalnih potvrda o deponiranim dionicama koje predstavljaju dionice Ine na Londonskoj burzi.

Izmjenom odluke, Vladi bi se dalo ovlaštenje da svojom odlukom utvrdi raspon cijene u kojem će ponuditelji biti pozvani na stavljanje ponuda, te da, nakon isteka rokova za podnošenje ponuda i zaključenja knjige ponuda, donese odluku o konačnoj prodajnoj cijeni.

Vlada bi te odluke donijela nakon savjetovanja sa svojim financijskim savjetnikom za nastavak privatizacije Ine, konzorcijem Merill Lynch&Raiffeisen Bank.

Pri donošenju odluke o prodajnoj cijeni Vlada će, kako se navodi, uzeti u obzir čimbenike koji se odnose na rezultate poslovanja regionalnih naftnih i plinskih tvrtki, financijske i poslovne podatke Ine, tržišne cijene vrijednosnica i sl.

Izmjenama Odluke detaljnije će se propisati i postupak prodaje dionica koje se nude na prodaju hrvatskim državljanima uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost, odnosno pobliže propisati način podnošenja obvezujućih ponuda, postupak i uvjeti prodaje, plaćanje, kao i prihvat ponuda od strane države i prijenos dionica kupcu.

Hrvatski državljani uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost mogli bi staviti ponudu za kupnju dionica do ukupne prodajne cijene od 38.000 kuna, a na svakih deset dionica koje tako kupe i zadrže ih godinu dana dobili bi još jednu dionicu.

Izmjenama će se propisati i uvjeti prodaje bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti i ostalim fizičkim osobama, kao i način podnošenja indikativnih ponuda domaćih i stranih pravnih osoba.

Propisalo bi se i da će raspored dionica fizičkim i pravnim osobama, koje su stavile ponudu na dionice koje se prodaju bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti, biti utvrđen nakon savjetovanja s voditeljem knjige ponuda, te da se takvim osobama ne jamči da će im dionice biti prodane, odnosno da će im biti prodane u željenoj količini. Time se, objašnjava se, osigurava mogućnost utjecaja države na strukturu poželjnih i prihvatljivih kupaca dionica koje se prodaju bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti.

Prema najavama iz Banskih dvora, Vlada bi na sjednici u petak trebala utvrditi i zakonski prijedlog o volonterstvu, te strategiju razvoja širokopojasnog pristupa Internetu do 2008. i akcijski plan provedbe te strategije za 2007. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙