FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro odluka OPEC-a o smanjenju proizvodnje, barel ispod 58 dolara

DOHA, 11. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro će objaviti službenu odluku o smanjenju proizvodnje za milijun barela nafte dnevno, bilo putem priopćenja bilo na sastanku koji će se održati ovoga mjeseca, izjavio je u srijedu katarski ministar za naftu.
DOHA, 11. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro će objaviti službenu odluku o smanjenju proizvodnje za milijun barela nafte dnevno, bilo putem priopćenja bilo na sastanku koji će se održati ovoga mjeseca, izjavio je u srijedu katarski ministar za naftu.

Abdullah bin Hamad al-Attiyah također je kazao kako očekuje da do smanjenja dođe u konkretnoj OPEC-ovoj proizvodnji. Prema njegovim riječima, službeno će priopćenje biti izdano u roku od dva do tri dana ili na izvanrednom sastanku koji bi se trebao održati između 16. i 18. listopada.

"Postignut je konsenzus glede smanjenja proizvodnje za milijun barela nafte dnevno - nema nikakvih prigovora", kazao je Attiyah. "Sada bi predsjednik trebao odlučiti da li će biti izdano priopćenje ili će se negdje održati sastanak. Postoji mogućnost održavanja sastanka ali još ništa nije potvrđeno".

Cijene nafte u srijedu su na svjetskim tržištima oslabile ispod razine od 58 dolara po barelu, približivši se osmomjesečnoj najnižoj razini, kako su trgovci počeli gubiti strpljenje s OPEC-ovim inzistiranjem na pojedinostima smanjenja proizvodnje koja sprječavaju postizanje službenog dogovora.

Produbljujući gubitak od 1,44 dolara dan ranije, barel sirove nafte u srijedu je na američkom tržištu pojeftinio dodatnih 60 centi, spustivši se na 57,92 dolara i približivši se tako prošlotjednoj najnižoj razini od 57,75 dolara - najnižoj od veljače. Na tržištu u Londonu cijena nafte spustila se 64 centa, na 58,70 dolara.

"Ono što vidimo je nastavak jučerašnjeg trenda - još nema konkretne odluke od OPEC-a a u Sjedinjenim se Državama najavljuje zima toplija od očekivane. Sve to ukazuje na silazni trend cijena", kaže jedan trgovac u Londonu.

Pridodavši takvom raspoloženju na tržištima, Međunarodna agencija za energiju (IEA) u srijedu je zbog nešto slabije američke potražnje snizila svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u idućoj godini za 90 tisuća barela dnevno, na 1,45 milijuna barela dnevno.

Jedno od spornih pitanja oko kojega se članice OPEC-a moraju dogovoriti jest da li umanjiti službeni proizvodni plafon tog kartela od 28 milijuna barela nafte dnevno ili pak konkretnu opskrbu koja je u rujnu iznosila oko 27,5 milijuna barela.

Predsjednik OPEC-a Edmund Daukoru zalaže se za telefonski dogovor oko smanjenja proizvodnje, dok neki ministri smatraju da je potrebno održati sastanak. Ministri se obično preferiraju sastati licem u lice, iako su se 2001. također telefonski dogovorili oko smanjenja za milijun barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙