FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS-ovi zastupnici protiv referenduma o radu nedjeljom

ZAGREB, 10. listopada (Hina) - HNS-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru usprotivili su se danas najavi Vlade da će raspisati referendum o radu trgovina nedjeljom.
ZAGREB, 10. listopada (Hina) - HNS-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru usprotivili su se danas najavi Vlade da će raspisati referendum o radu trgovina nedjeljom.

Predsjednik HNS-ova Kluba zastupnika Dragutin Lesar je, na konferenciji za novinare, ocijenio da najavom referenduma premijer Ivo Sanader i njegov kabinet pokazuju nesposobnost i nespremnost da preuzmu odgovornost.

"Skrivanje iza referenduma i slijeganje ramenima pokušaj je prebacivanja odgovornosti na nekog drugog", rekao je Lesar, uvjeren da se problem neplaćenog prekovremenog i rada nedjeljom može riješiti primjenom postojećih zakona.

Založio se za oštriji nadzor i veće kazne poslodavcima, te za kaznenu inkriminaciju kršenja kolektivnih ugovora.

Lesar se protivi i ideji da se rad nedjeljom zabrani samo trgovinama, budući da se nedjeljom radi i u drugim gospodarskim granama.

Ocijenio je i da bi zabrana rada trgovina nedjeljom, uz određene iznimke, umjesto zaštite radničkih prava, dovela do zatvaranja postojećih i otvaranja trgovačkih lanaca na kolodvorima, lukama i benzinskim postajama.

Podsjetio je i da je u Hrvatskoj do sada proveden samo jedan referendum, onaj o neovisnosti, te upitao zašto se referendum ne provede o važnijim temama, poput mirovinske reforme.

Njegov stranački kolega Antun Kapraljević ocijenio je da Vlada referendum predlaže zbog straha od utjecaja Katoličke crkve.

"Kad sam ja, u prošlom sistemu, bio ministrant, Crkva je bila s narodom, a sad je uz vlast", rekao je Kapraljević.

Vladi je predložio da "raspiše referendum o sedmoj božjoj zapovijedi - 'Ne kradi!', čiji bi ishod bio obvezujući za Vladu i premijera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙