FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: mišljenje MMF-a potvrđuje da je Hrvatska ispunila ciljeve

ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Mišljenje MMF-a, koji je zaključio treće preispitivanje stand by aranžmana, da je Hrvatska ispunila sve ciljeve iz aranžmana potvrđuje hrvatsku zrelost, potvrđuje da Hrvatska samostalno može voditi ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku, izjavio je danas novinarima u Banskim dvorima premijer Ivo Sanader.
ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Mišljenje MMF-a, koji je zaključio treće preispitivanje stand by aranžmana, da je Hrvatska ispunila sve ciljeve iz aranžmana potvrđuje hrvatsku zrelost, potvrđuje da Hrvatska samostalno može voditi ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku, izjavio je danas novinarima u Banskim dvorima premijer Ivo Sanader.

Pozdravljamo odluku MMF-a, ona je definitivna potvrda hrvatske ekonomske zrelosti, kazao je Sanader, najavljujući da Hrvatska nakon što se u studenome zaključi važeći neće ići na novi stand by aranžman, već će daljnje kontakte s MMF-om temeljiti na Članku IV.

To, objasnio je premijer, znači da bi predstavnici MMF-a jednom godišnje dolazili u Hrvatsku i bili informirani o provođenju ekonomske politike.

Hrvatska će od danas, formalno od studenoga kada završava stand by, samostalno, bez MMF-a i stand by aranžmana, voditi svoju ekonomsku politiku, poručio je Sanader, napominjući pritom da je Hrvatska i do sada vodila samostalnu ekonomsku politiku.

Sanader je istaknuo da je odluku MMF-a danas pozdravila i Europska komisija.

Vjerojatno je u EU bilo mišljenja da bi Hrvatska trebala imati novi stand by aranžman, ali i da je EU, nakon ocjene MMF-a, suglasna s kontaktima temeljem članka IV., rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara.

Sanader je podsjetio da je Vlada kada je krenula 2004. u stand by aranžman htjela, kroz suradnju s MMF-om i korištenje njihovih iskustava i stručnjaka, 'obračunati' s dva velika problema - visokim proračunskim deficitom i brzo rastućim vanjskim dugom.

MMF dobrim ocjenjuje snažnu fiskalnu prilagodbu, smanjenje deficita sa 6,3 posto BDP-a u 2003. na 3 posto u ovoj godini, te činjenicu da povećani prihodi u ovoj godini nisu išli u potrošnju, već smanjenje deficita, kazao je.

Posebno se, nastavio je, cijeni i činjenica da je vanjski dug države u posljednje nešto više od dvije i pol godine smanjen za 911 milijuna eura. Cijeni se i usporavanje rasta ukupnog vanjskog duga (uz državu i vanjski dug banaka i tvrtki), rekao je Sanader, podsjećajući da je međugodišnja stopa rasta vanjskog duga 2003. bila 36 posto, a danas je 12 posto.

Nastavak privatizacije i restrukturiranje brodogradnje pak dva su područja na kojima Hrvatska, i prema mišljenju MMF-a, treba dalje raditi. Vlada je svjesna toga, radi na nastavku privatizacije i studiji za restrukturiranje brodogradnje, rekao je Sanader.

Unatoč nekim kritikama iz oporbe, kroz sve ovo vrijeme znali smo što radimo, pokazali što hoćemo, pokazali da znamo srediti javne financije, zaključio je premijer.

Na upit neće li najavljeno rješavanje problema novih umirovljenika utjecati na fiskalnu politiku koja je usmjerena smanjenju deficita, Sanader je ponovio da će se ići na novu mirovinsku reformu koja bi trebala biti definirana u idućoj godini. Time će biti riješen problem novih umirovljenika, ali sigurno u okviru smjernica fiskalne politike, rekao je, podsjećajući da se i idućih godina računa na rast poreznih prihoda i smanjenje sive ekonomije. Neće zbog novih umirovljenika rasti deficit, poručio je premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙