FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF prognozirao rast svjetskog gospodarstva u 2006. od 5,1 posto

SINGAPUR, 14. rujna 2006. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond prognozirao je u četvrtak da će svjetsko gospodarstvo u 2006. rasti stopom od 5,1 a dok bi u 2007. taj rast trebao usporiti na 4,9 posto.
SINGAPUR, 14. rujna 2006. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond prognozirao je u četvrtak da će svjetsko gospodarstvo u 2006. rasti stopom od 5,1 a dok bi u 2007. taj rast trebao usporiti na 4,9 posto.

MMF pritom upozorava i na pojačane prijetnje ubrzavanju gospodarskih aktivnosti.

"Strahovi vezani uz inflaciju, teže uvjete na financijskim tržištima i daljnji rast cijena nafte na nove rekordne vrijednosti redom su zabrinjavajući znakovi", upozoravaju autori MMF-ove prognoze o rastu svjetskog gospodarstva, objavljene uoči godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Među ostalim zabrinjavajućim znakovima MMF je naveo i naglo "hlađenje" tržišta nekretnina u SAD-u, tvrdokorne sumnje u mogućnost rasta ostalih razvijenih gospodarstava i dvojbe vezane za otpornost tržišta u zemljama u razvoju na sve izazovnije svjetsko gospodarsko okruženje.

"Velike globalne neravnoteže i dalje izazivaju zabrinutost a s druge je strane porastao potencijal za protekcionističke pritiske nakon srpanjskog sloma pregovora u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji trgovine", navodi se u izvješću MMF-a.

Usprkos tim upozorenjima, autori izvješća napominju da će njihove prognoze označiti najsnažnije četverogodišnje razdoblje rasta svjetskog gospodarstva od prve polovine sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Taj se optimizam temelji na predviđanju da će inflatorni pritisci biti uspješno obuzdani umjerenim podizanjem kamatnih stopa. Razvijena gospodarstva te zemlje u razvoju moraju također međusobno bolje uravnotežiti domaću potražnju kako bi se izbjegla uska grla u kapacitetima i osigurali stabilniji uvjeti na financijskim tržištima, sugerira MMF.

Među istaknutim gospodarstvima, američko bi trebalo rasti stopom od 3,4 posto da bi u 2007. usporilo na 2,9 posto, dok bi eurozona u 2006. trebala dosegnuti najvišu stopu rasta u proteklih šest godina od 2,4 posto da bi u 2007. tempo ubrzavanja gospodarskih aktivnosti usporio na umjerenih dva posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙