FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar dobio Područni centar Instituta "Ive Pilara"

VUKOVAR, 4. listopada 2006. (Hina) - U Vukovaru je danas otvoren Područni centar Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara", četvrti izvan Zagreba.
VUKOVAR, 4. listopada 2006. (Hina) - U Vukovaru je danas otvoren Područni centar Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara", četvrti izvan Zagreba.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na svečanosti u vukovarskom dvorcu Eltz kazao je kako hrvatski instituti i sveučilišta imaju tako razvijen potencijal da Hrvatska već sada ima brand znanja, a hrvatski znanstvenici, koji su godinama bili skromni i samozatajni, u zadnjih nekoliko godina sudjeluju u velikim međunarodnim projektima i ostvaruju zavidne znanstvene rezultate.

Po Primorčevim riječima Hrvatska do 2010. želi stvoriti najkonkurentniji školski sustav u jugoistočnoj Europi, a to će, kako je rekao, moći ostvariti jedino ulaganjem u razvoj obrazovanja i znanosti.

"Kao što se nekad maštalo o 'američkom snu', želimo da se govori o 'hrvatskom snu' i da ga pretvorimo u javnost", rekao je Primorac, dodavši kako je zahvaljujući nedavnu otvaranju veleučilišta u Vukovaru, Šibeniku, Gospiću i Kninu, u tim krajevima ostalo oko 2500 mladih koji nisu morali otići u velika sveučilišna središta da bi studirali.

Ravnatelj Centra društevnih znanosti "Ive Pilara" Vlado Šakić rekao je da je Područni centar u Vukovaru četvrti koji je Institut otvorio izvan Zagreba kako bi znanstvena misao i spoznaje zaživjele i u rubnim hrvatskim područjima i u njima se stvorila nova znanstvena središta.

Vukovar ne dobiva samo znanstveni centar s pet novaka i znanstvenicima već cjelokupnu znanstvenu mrežu Instituta "Ive Pilara", sve znanje i mogućnosti koje imamo kako bi poslužili razvoju Vukovara i vukovarskog kraja, istaknuo je Šakić.

Govoreći o dostignućima Instituta, Šakić je naveo kako je Institut od 1991. do danas ostvario 47 znanstvenih projekata od kojih je 14 izravno i neizravno bilo vezano uz Vukovar te objavio 42 knjige u ediciji zbirka i studija i 110 ostalih publikacija i izvješća.

"Mi smo tvornica znanstvenika", ustvrdio je Šakić i dodao kako od 85 zaposlenika u Institutu tek devet pripada administrativno-upravnom osoblju.

Predsjednik Upravnog vijeća Instituta Nevio Šetić rekao je kako im nedostaje još pet doktora znanosti, dvadesetak znanstvenih novaka i nešto informatičke opreme da bi Institut zaokružio ukupan znanstveni potencijal.

Nazočnima na prigodnoj svečanosti obratili su se i potpredsjednica HAZU-a Alice Wertheimer-Pavletić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ravnatelj Centra za istraživanje ratnih zločina Danijel Rehak i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Vladimir Emedi.

Sudionici svečanosti u dvorcu Eltz, kojoj je nazočila i rektorica Sveučilišta u Osijeku Gordana Kralik, zatim su obišli prostorije Područnog centra gdje je ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu uručena Medalja Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙