FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki studenti najavljuju prosvjede

OSIJEK, 4. listopada 2006.(Hina) - Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizirat će prosvjede studenata ako se na sjednici sveučilišnog Senata ne donese odluka o beuzvjetnom upisu studenata treće godine u četvrtu godinu, kao što je odobreno studentima druge godine za upis u treću godinu studija.
OSIJEK, 4. listopada 2006.(Hina) - Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizirat će prosvjede studenata ako se na sjednici sveučilišnog Senata ne donese odluka o beuzvjetnom upisu studenata treće godine u četvrtu godinu, kao što je odobreno studentima druge godine za upis u treću godinu studija.

To je sinoć odlučila skupština Studentskog zbora osječkog sveučilišta, izvijestio je danas predsjednik Studentskog zbora Marin Bakša, dodavši kako se zahtijeva da Senat Sveučilišta J.J. Strossmayera zasjeda 23. listopada te da se "do tada neće ići u organizaciju prosvjeda".

Bakša je na konferenciji za novinstvo na Elektrotehničkom fakultetu rekao i kako je na sinoćnjoj skupštini Studentskog zbora od 16 članova nazočno bilo 14, te da je većinom glasova on i dalje ostao predsjednikom Studentskog zbora, unatoč zahtjevu nekolicine da ga se smijeni.

Ni nizom novinarskih upita na današnjoj konferenciji nije se uspjelo razjasniti zbog čega su studenti razjedinjeni, a istodobno dok se održavala konferencija predsjednika Studentskog zbora, ispred obližnjeg Studentskog centra bila je okupljena veća skupina studenata koja je tražila smjenu Marina Bakše.

Na novinarsko pitanje zašto je u petak glasao za odluku sveučilišnog Senata da se odobri bezuvjetni upis samo studentima druge u treću godinu, premda je imao mandat onih koje zastupa da traži i bezuvjetan upis s treće u četvrtu godinu, Bakša je rekao da su tako glasali i pojedini dekani fakulteta.

"Premda je, primjerice, Fakultetsko vijeće Poljoprivrednog fakulteta donijelo odluku o bezuvjetnom upisu i u četvrtu godinu", kazao je Bakša, "na sjednici Senata drukčije su glasali".

"Ako se studenti sa svih osječkih fakulteta, koji traže bezuvjetan upis s treće u četvrtu godinu, odluče za prosvjede prije 23. listopada, kada bi trebala biti sjednica sveučilišnog Senata, Studentski zbor će to podržati, ali nećemo biti u organizaciji", rekao je Bakša.

Dvjestotinjak studenata s nekoliko osječkih fakulteta u ponedjeljak je prosvjedovalo u predvorju Rektorata osječkih sveučilišta, nezadovoljni što Senat prošloga tjedna nije prihvatio njihove zahtjeve za beuzuvjetnim upisom u više godine studija, te što je takvu odluku podržao i predsjednik Studentskog zbora Marin Bakša.

Tada se počela potpisivati peticija koju je do danas potpisalo više od tisuću studenata osječkih fakulteta.

Rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik, unatoč studentskim zahtjevima da ih primi, u ponedjeljak to nije učinila, već je prosvjednike primio prorektor za nastavu Drago Žagar. Iako nezadovoljni tim razgovorom jer, kako su rekli studenti, ništa konkretno nije dogovoreno, odlučili su pričekati dva tjedna kako bi se vidjela prolaznost na tzv. dekanskim rokovima.

Nažalost, izjavio je danas predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta Krešimir Belčić, koji je bio s okupljenim studentima ispred Studentskog centra, "primjerice na Poljoprivrednom fakultetu ni danas još nisu izvješeni dodatni rokovi".

Predsjedniku Studentskog zbora Bakši danas okupljeni studenti zamjerali su jer, kako kažu, na Senatu nije ništa učinio da se problem na vrijeme riješi te je glasao mimo odluke skupštine Studentskog zbora o zahtjevu za bezuvjetnim upisom i s treće u četvrtu godinu.

Najveći je problem, rekli su studenti, koji su svoje današnje okupljanje ispred Studentskog centra nazvali skupom osobnog nezadovoljstva dok ne odluče o organiziranju pravog prosvjeda, što studenti većine fakulteta ni do danas ne znaju koji su im uvjeti za upis s treće u četvrtu godinu, osim da imaju pravo jedan ispit više prenijeti, kako je odlučio Senat u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙