FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječkom Dječjem kazalištu ime po skladatelju Branku Mihaljeviću

OSIJEK, 17. rujna 2006 (Hina) - Osječko Dječje kazalište od danas i službeno nosi ime Dječje kazalište Branka Mihaljevića, po poznatome osječkome skladatelju, preminulom 19. rujna prošle godine.
OSIJEK, 17. rujna 2006 (Hina) - Osječko Dječje kazalište od danas i službeno nosi ime Dječje kazalište Branka Mihaljevića, po poznatome osječkome skladatelju, preminulom 19. rujna prošle godine.

Na svečanosti u povodu toga izvedena je Mihaljevićeva predstava za djecu, "Zeko, zriko i janje", koja je od 1957. godine izvedena više od 750. puta.

Prije predstave nazočne je pozdravila ravnateljica Kazališta Jasminka Mesarić, a članica osječkog Gradskog poglavarstva Mirjana Smoje istaknula je kako je skladatelj Branko Mihaljević, svojom velikom stvaralačkom energijom, omogućio uključivanje Osijeka u suvremene svjetske kulturne trenodove.

Davanje imena Branka Mihaljevića osječkom Dječjem kazalištu znak je zahvalnosti prema velikome skladatelju i prijatelju djece, dodala je.

Branko Mihaljević cijeli je radni vijek proveo kao urednik glazbenog i glazbeno-dokumentarnog programa Radio-Osijeka, bio je dugogodišnji član Hrvatskoga društva skladatelja, a veliku je popularnost stekao kao autor pjesama za djecu, među kojima je i poznata skladba "Zeko i potočić".

Za osječko Dječje kazalište, koje od danas nosi njegovo ime, napisao je 20-tak glazbeno-scenskih djela, koja su izvođena i u drugim kazalištima po Hrvatskoj i inozemstvu.

Za svoj dugogodišnji doprinos kulturi odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a nagrađivan je brojnim gradskim i županijskim priznanjima, među kojima je nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo u području kulture.

Po izboru slušatelja osječkoga Gradskog radija, na kojem je surađivao posljednjih godina svoga života, Branko Mihaljević je 2000. godine izabran za Osječanina stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙