FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbor o vijećima mladih

ZAGREB,, 3. listopada 2006. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za obitelji, mladež i šport danas su u raspravi poduprli Vladin prijedlog zakona o vijećima mladih.
ZAGREB,, 3. listopada 2006. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za obitelji, mladež i šport danas su u raspravi poduprli Vladin prijedlog zakona o vijećima mladih.

Vlada predlaže da se predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave omogući osnivanje vijeća mladih kao savjetodavnih tijela.

U radu vijeća moći će sudjelovati osobe u dobi između 15 i 29 godina, s prebivalištem na području jedinice za koju se vijeće osniva. Vijeće će imati najmanje pet, a najviše 15 članova, ovisno o broju stanovnika jedinice lokalne ili područne samouprave.

Vijeće će raspravljati o svim pitanjima iz djelokruga jedinica lokalne samouprave, koja su bitna za mlade na tom području. Moći će surađivati s drugim mladeškim udrugama i vijećima mladih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vijeće će morati održavati sjednice najmanje jednom u dva mjeseca, a bit će neovisna o političkim strankama i neće moći sudjelovati u izbornim kampanjama.

Novac za projekte i programe Vijeća mladih osigurat će lokalna tijela.

Članovi Odbora poduprli su Vladin prijedlog, ocijenivši da će se mladi novim oblicima organizacije moći aktivnije uključiti u demokratske procese u svojim mjestima.

Predsjednik Odbora Davorko Vidović (SDP) ocijenio je da bi umjesto mogućnosti jedinicama lokalne i područne samouprave trebalo propisati obvezu osnivanja vijeća mladih te obvezu da ih podupiru tehnički i administrativno.

Vladajući pak smatraju da je takvu obvezu nemoguće propisati, jer jedinice lokalne samouprave u pojedinim područjima imaju lošu demografsku sliku i nema dosta mladih za osnivanje takvih vijeća.

Odbor o tom prijedlog danas nije glasovao zbog nedostatka kvoruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙