FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Patentirano znanstveno otkriće Zahradke i Radmana

ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Znanstveno otkriće rasvjetljavanja mehanizma samopopravljanja stanične DNA bakterije Deinoccocus radiodurans od danas je patentirano na ime znanstvenika Ksenije Zahradke i Miroslava Radmana, koji su bili na čelu skupine hrvatskih istraživača okupljenih na tom znanstvenom projektu.
ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Znanstveno otkriće rasvjetljavanja mehanizma samopopravljanja stanične DNA bakterije Deinoccocus radiodurans od danas je patentirano na ime znanstvenika Ksenije Zahradke i Miroslava Radmana, koji su bili na čelu skupine hrvatskih istraživača okupljenih na tom znanstvenom projektu.

Taj podatak danas je elektoničkom poštom uputio Miroslav Radman ravnatelju Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Mladenu Žiniću koji je tu vijest objavio na današnjoj konferenciji za novinare na IRB-u priređenoj u povodu nedavno objavljenog otkrića "staničnoga uskrsnuća" bakterije Deinoccocus radiodurans.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac smatra da bi to istraživanje moglo postati hrvatski znanstven brand, jer projekti koje "potpisuju" znanstvenici kao što su Miroslav Radman i Ksenija Zahradka jamče da bi Hrvatska mogla "povući" dobar dio novca iz 7. okvirnog programa EU (FP7). Ministar znanosti posebice je zadovoljan zbog činjenice da je otkriće patentirano, jer intelektualno vlasništvo je, kako je dodao, bitno pitanje i zaslužuje našu dodatnu pozornost.

Na osnovne činjenice o tome znanstvenom projektu te tijek istraživanja podsjetila je Ksenija Zahradka - prva autorica članka koji će biti objavljen u časopisu "Nature" 5. listopada.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta "Regulacija rekombinacije i rekombinacijskog popravka" koji je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, uz Radmanovu pomoć.

Zahradka je rekla da je Radman idejni začetnik toga istraživanja, koje se provodilo od 2002. do 2006., te da se tijekom prve godine istraživalo u Parizu, gdje su provedena i završna istraživanja.

Ipak, dobar dio istraživanja - više od 50 posto - provedeno je u Ruđerovu Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju, rekla je. Izrazila je veliku zahvalnost svojim kolegama, posebice Radmanu te mentorici i voditeljici toga laboratorija IRB-a Mirjani Petranović, kao i mladoj znanstvenici Dei Slade.

Zahradka je podsjetila da je bakterija Deinoccocus radiodurans otkrivena prije pola stoljeća u konzervama mesa, prilagođena je ekstremnim životnim uvjetima i može preživjeti i u pustinjskome pijesku te izdržati ekstremne dehidracije i djelovanja ultraljubičastoga zračenja. Objasnila je da su njezini kolege i ona otkrili molekularni mehanizam popravka DNA te bakterije koji joj omogućuje preživljavanje u ekstremnim uvjetima, odnosno sposobnost precizne rekonstrukcije rastrganoga genoma koju je Deinoccocus radiodurans razvila evolucijom, a do sada je bio znanstvena zagonetka.

Žinić smatra da bi znanstveni rezultati koje ostvaruju Ruđerovi znanstvenici trebali tomu institutu jamčiti posebno mjesto u državi.

"Grad Zagreb svjestan je mjesta i značaja vodećega hrvatskog znanstvenog instituta, a i u budućnosti će mu pružati potporu u skladu s nedavno potpisanim sporazumom o suradnji", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čestitajući IRB-ovim znanstvenicima na svjetski prepoznatom otkriću.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙