FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 3. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati
ZAGREB, 3. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader sastali su se danas u Uredu predsjednika na redovitom sastanku. Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika razgovarali su o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj te o situaciji u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Austriji, odnosno susjednim zemljama gdje su nedavno održani izbori. Predsjednik i premijer su izrazili uvjerenje kako će se suradnja s novoizabranim vodstvima nastaviti u duhu dobrosusjedskih odnosa. Kada je riječ o aktualnom stanju u Hrvatskoj, predsjednici države i Vlade naglasili su kako državne institucije trebaju raditi svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom te dogovorili nastavak svojih stalnih i redovitih konzultacija jednom tjedno, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

ZAGREB - Ustavni sud RH odbio je ustavne tužbe Mirka Norca i Tihomira Oreškovića na pravomoćnu presudu kojom su osuđeni na 12, odnosno 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Gospiću 1991. Norac i Orešković, svaki u svojoj tužbi, tražili su od Ustavnog suda ukidanje presude Vrhovnog suda, kojom je potvrđena presuda riječkog Županijskog suda iz ožujka 2003., te ponavljanje suđenja, jer tvrde da se obje presude temelje na nezakonitom dokazu, odnosno nevjerodostojnom audio zapisu snimke razgovora između dvojice svjedoka. Radi se o razgovoru iz studenoga 1991. između tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Smiljana Reljića i načelnika gospićke Policijske uprave Ivana Dasovića koji je Reljića upoznao o nestancima i likvidacijama civila u Gospiću.

ZAGREB - Međunarodni dan djeteta, 3. listopada, obilježava se svake godine u prvom tjednu listopada nizom aktivnosti posvećenih djeci, a Savez društava Naša djeca i ove je godine "Dječji tjedan" organizirao u 96 hrvatskih gradova i općina. Sva se zbivanja u lokalnim zajednicama održavaju od 2. do 8. listopada pod motom "Ljubav djeci prije svega" te dječjom porukom "Odrasli, slušajte nas!". "Cilj je Dječjeg tjedna usmjeriti pozornost javnosti na stanje, prava i potrebe djece, organizirati igre i priredbe za djecu, te pokrenuti nove akcije i volonterski rad odraslih za dobrobit djece", kažu u Savezu društava Naša djeca.

ZAGREB - Miroslav Tuđman za knjigu "Vrijeme krivokletnika" dobio je ovogodišnju književno-publicističku nagradu "Bili smo prvi kad je trebalo" koju UBIUDR "Podravke" dodjeljuje za najbolju knjigu iz hrvatskoga Domovinskog rata, objavila je danas predsjednica žirija nagrade. O dobitniku nagrade odlučio je žiri u sastavu Mladen Pavković, predsjednik UBIUDR-a "Podravke", akademik Josip Pečarić, Zvonimir Šeparović, Hrvoje Šošić, Zdravko Tomac, general-bojnik Ljubo Ćesić Rojs i književnica Marija Peakić-Mikuljan, predsjednica žirija, koji je razmotrio 16 knjiga prispjelih i objavljenih u natječajnom roku. "Ova nagrada među ostalim upire prstom na namjerno prešućene knjige i autore, na programirani bojkot pojedinih naslova i imena i na očitu blokadu u medijima kao i na postojanje crnih lista", navodi se u obavijesti o nagradi.

ZAGREB - Drama "Orestija" u režiji Ozrena Prohića nakon praizvedbe na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama bit će 12. listopada izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Eshilova drama "Orestija" antička je priča koja začuđuje mješavinom povijesnosti i suvremenosti. "Ratni događaji, politika, prevrati i ostale 'muške teme' surovo se prelamaju u jednom domu, za obiteljskim stolom", kaže redatelj. S Almom Pricom (Klitemnestra), Milanom Pleštinom (Agamemnon), Mirsadom Tukom (Egist) i Zrinkom Cvitešić (Elektra), koje publika dobro poznaje, jednu od najzahtjevnijih uloga u predstavi, lik Oresta, tumači mladi glumac Ivan Herceg. U predstavi sudjeluju i Olga Pakalović, Damir Lončar, Ivica Zadro, Biserka Ipša, Pero Kvrgić, Ana Begić, Mirta Zečević, Jerko Marčić i Dragan Jovičić. Zagrebačka publika moći će ju pogledati 12., 14., 19. i 20. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙