FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 2. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

KANFANAR - Glavni izvršni direktor Tvornice duhana Rovinj Davor Tomašković na današnjoj je konferenciji za novinare, održanoj u novoj tvornici u Kanfanaru, izrazio zadovoljstvo što je 25 bivših radnika zagrebačkog pogona, koji su nakon zauzimanja pogona prosvjedovali više od četiri mjeseca, potpisali sporazum o isplati otpremnina. Tim sporazumom, dodao je, radnici su stekli pravo na isplatu naknade koja će se obračunavati jednako kao i radnicima koji su već ranije prihvatili otpremninu po posebnim uvjetima, a ona iznosi 365 tisuća kuna bruto. "TDR je na taj način u skladu sa svojom socijalnom odgovornošću u potpunosti ispunio preuzete obveze te će, prema prihvaćenom sporazumu, radnicima isplatiti dogovorene iznose", kazao je Tomašković.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas počela dvodnevna Međunarodna konferencija na temu Uloga udruga nacionalnih manjina u očuvanju nacionalnog identiteta i prekograničnoj suradnji, a koju je organizirao Ured za nacionalne manjine hrvatske Vlade u suradnji sa Srednjoeuropskom incijativom (SEI). Zamjenik glavnoga direktora SEI-a Miykola Melenevsky rekao je kako je pitanje nacionalnih manjina u bliskoj vezi s poštivanjem ljudskih prava te kako prijetnje civilizaciji ne dolaze od globalnih sila nego od lokalnih sukoba zbog čega je naglasio važnost kvalitetne suradnje s manjinskim narodima. Predsjednica Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Zdenka Čuhnil rekla je da su u Hrvatskoj priznate 22 nacionalne manjine, te da nije lako primjenjivati zakon jer sve manjine nisu na jednakoj razini organiziranosti.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije je danas odbacilo tvrdnje zamjenika pročelnika Ureda za rad, zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Grada Zagreba Miodraga Deme, izrečene u jučerašnjem HTV-ovom Dnevniku, kako je iz državne vlasti vršen pritisak da bi se onemogućilo ujedinjavanje udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zagreba. "Ističemo kako se Ministarstvo ne miješa u rad nevladinih udruga, a na godišnjoj osnovi financira programe niza udruga proisteklih iz Domovinskog rata na nacionalnoj i lokalnoj razini, pa tako i velikog broja udruga iz Zagreba", navodi u demantiju Ministarstvo branitelja.

VIROVITICA - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je u Virovitici otvorila nove prostore Centra za psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima. U Centar, ukupne površine 110 četvornih metara, Grad Virovitica je uložio 580.000 kuna. Virovitički Centar za psihosocijalnu pomoć osnovan je 7. srpnja 1995. i od tada do danas promijenio je tri lokacije, a dvadesetak suradnika radilo je teškim uvjetima. "Ovo je primjer kako se suradnjom Ministarstva, Županije i Grada uspješno provodi program psihosocijalne pomoći", rekla je Kosor. Potpredsjednica Vlade i ministrica Kosor danas je u Virovitici položila i temeljni kamen za gradnju nove zgrade namijenjene ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Riječ je o dvije zgrade od po 16 stanova, ukupne površine 2100 četvornih metara.

OSIJEK - Šezdesetdvogodišnjem osječkom kirurgu, koji je 20. rujna pritvoren pod sumnjom da je od pacijenta primio mito od 1800 kuna, danas je istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac ukinuo pritvor. Istražni sudac Rožac svoju je odluku obrazložio time što je ispitao svjedoke i ocijenio da osumnjičeni liječnik nema mogućnosti utjecati na svjedoke. Osumnjičeni kirurg, koji je zaposlen u osječkoj Kliničkoj bolnici, 27. rujna prebačen je na kardiološki odjel u predinfarktnom stanju. Od danas, nakon ukidanja pritvora, ispred njegove sobe više neće dežurati pravosudni policajci, rekao je istražni sudac Rožac. USKOK je 23. rujna podnio istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv kirurga V.I. (Vladislav Ilin) zbog osnovane sumnje u primanje mita.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić danas je ocijenio zabrinjavajućim što hrvatska Vlada još nije reagirala na izjavu haaške tužiteljice Carle del Ponte koja se usprotivila da Hrvatska dobije status "prijateljice suda" u slučajevima Gotovine, Markača i Čermaka te Prlića i ostalih. "Izjava Carle del Ponte govori o tome koliko je haaško tužiteljstvo ispolitizirano", ustvrdio je Đapić na konferenciji za novinare i rekao da HSP očekuje oštar odgovor Vlade. Ako ga ne bude, dodao je, HSP će tražiti otvaranje rasprave u Hrvatskom saboru o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom. Đapić je rekao da je "strašna" izjava haaške tužiteljice kako Hrvatska takvim potezima, kojima se žele opovrgnuti navodi iz optužnice da je postojala zločinačka organizacija s ciljem etničkog čišćenja i genocida te progona Srba iz Hrvatske i agresije Hrvatske na BiH, pokušava promijeniti povijesne događaje iz 90-ih.

ZAGREB - Izdaci za mirovine u Hrvatskoj padaju, upozoreno je na današnjem okruglom stolu "Za državu socijalne pravde", koji je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba i desete obljetnice Socijaldemokratskog foruma seniora Hrvatske održan u Domu sindikata grafičara. Mirovine su 2001. godine iznosile preko 14 posto u ukupnom hrvatskom BDP-u, a danas su ispod 11,9 posto, što je ispod razine troškova za mirovine u Europi, rekao je SDP-ovac Davorko Vidović na konferenciji za novinare, organiziranoj tijekom stanke na okruglom stolu. Nužno je reformirati hrvatski mirovinski sustav, te dugoročno riješiti probleme novih umirovljenika, s posebnim naglaskom na one koji će nakon 2008. ići u mirovinu, upozorio je Vidović. Dodao je kako SDP već ima dorađen koncept reforme, s kojim će izići u javnost kada za to dođe vrijeme.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu Međunarodnog dana djeteta, 3. listopada, pozvalo je danas sve novinare na potpuno poštivanje prava djeteta na privatnost. HND apelira na novinare da kad izvješćuju o nesrećama kojih su akteri djeca ne koriste ništa što bi moglo otkriti njihov identitet. I to svejedno je li riječ o tekstu ili slici, izravnom ili neizravnom otkrivanju njihova identiteta. Moguće neznanje ne oslobađa novinara od odgovornosti za postupke koji se kose s hrvatskim zakonima, Konvencijom UN o pravima djeteta, čiji je potpisnik i RH, te Kodeksom časti HND-a, koji je obvezujući za sve novinare, kaže se u priopćenju HND-a.

ZAGREB - Desetorici hrvatskih policajaca koji su sudjelovali u mirovnim misijama danas su u sjedištu MUP-a uručena odlikovanja predsjednika Republike Stjepana Mesića, nakon čega je MUP predstavio i svoju redizajniranu web stranicu. Predsjedničko odlikovanje Red hrvatskog pletera policajcima je uručio ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, u povodu Dana policije kojega MUP brojnim prigodnim događajima obilježava već tjedan dana. Hrvatski policajci su u mirovne misije UN-a i OESS-a krenuli 2002. i do sada su u pravilu kao policijski instruktori sudjelovali u misijama u Gruziji, Jordanu, Istočnom Timoru, Cipru, na Kosovu, a od lani i u NATO-voj misiji u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙