FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u "Nedjeljom u dva" o aktualnostima

ZAGREB, 1. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, gostujući danas u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u dva", komentirao je aktualna zbivanja u hrvatskoj unutarnjoj i vanjskoj politici.
ZAGREB, 1. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, gostujući danas u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u dva", komentirao je aktualna zbivanja u hrvatskoj unutarnjoj i vanjskoj politici.

Na pitanja o ulozi nekadašnjega jugoslavenskog sekretara za vanjsku politiku, a danas njegova savjetnika Budimira Lončara, i o tome je li radio za ili protiv Hrvatske početkom 90-ih, predsjednik Republike je rekao da se zapravo radi o stvaranju slučaja i napadu na njega (Mesića) osobno.

Ustvrdio je kako to dolazi od onih koji nisu bili ni blizu donošenju odluka i kreiranju hrvatske politike i koji ne prihvaćaju njegovu politiku.

Također je objasnio svoju izjavu o ustašoidima u Večernjem listu, koji je objavio tekst o Lončaru, ističući kako nije rekao da su svi tamo ustašoidni, nego da misli da neki jesu.

Na upit stoji li možda iza slučaja Lončar najjača hrvatska politička stranka, hrvatski predsjednik je odgovorio kako Sanaderu nije trebao pljesak na tu temu u Hrvatskome saboru, da je tome nasjeo i da se o tome nije trebao izjašnjavati prije nego što razgovora s njime.

"Notorna je laž da je Lončar radio protiv Hrvatske", rekao je predsjednik Mesić, objašnjavajući kako je on (Lončar) tražio da se Jugoslaviji onemogući uvoz oružja iz Rusije u vrijednosti od dva milijuna dolara koje bi upotrijebila protiv Hrvatske, koja tada još nije bila međunarodno priznata. "Kritizirao sam ga tada (Lončara) jer je bio u saveznoj vladi, a mi u Hrvatskoj smo bili protiv nje, ali ne u svemu", dodao je, napominjući kako je uz Lončarevu pomoć uspio ostvariti važne kontakte s tadašnjim glavnim tajnikom UN-a i visokim amerikim dužnosnicima i generalima.

O nesporazumu vezanom uz njegov i premijerov istodobni posjet SAD-u, predsjednik Mesić je rekao da veleposlanik (Neven Jurica) nije mogao dogovarati premijerov posjet bez njegova znanja jer ga je upravo on kao predsjednik države i uputio na tu dužnost. "On je Neven, ali nije nevin", rekao je predsjednik Mesić, dodajući kako mu je dao 'žuti karton', a ako tako nastavi, mogao bi dobiti i 'crveni'.

U vezi s najavljenim premijerovim ponovnim posjetom SAD-u i razgovorom s američkim predsjednikom Bushem, hrvatski predsjednik je rekao kako "nije navedeno kakav je karakter tog posjeta", ali je logično da se pozove i premijer jer je američki predsjednik ujedno i šef vlade.

Vezano uz aferu Brodosplit, istaknuo je kako se "iz aviona vidi da je to pljačka i pranje novca", dodajući da odgovorne "treba sankcionirati, uključujući i političku odgovornost".

Na pitanje o tome treba li odgovarati ministar gospodarstva Branko Vukelić, odgovorio je da ne bi govorio o imenima, no institucije trebaju raditi bez političkih pritisaka.

Predsjednik Mesić je rekao kako se u gotovo svim aferama u posljednje vrijeme pojavljuje ista osoba (aludirajući na bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula), dodajući kako bi to trebalo biti dovoljno da se s time pozabave nadležne institucije.

Odgovarajući na upit ide li u privatne posjete službenim zrakoplovom, hrvatski predsjednik je rekao kako ide i u takve posjete ako mogu koristiti Hrvatskoj, ali ne na taj način.

Na pitanje treba li nekadašnjim nositeljima stanarskog prava, a danas povratnicima, uglavnom srpske nacionalnosti, omogućiti otkup stanova, odgovorio je kako bi im trebalo omogućiti iste uvjete kao ostalim hrvatskim građanima.

Mesić također smatra da je nezaposlenost i dalje najvećih hrvatski problem i da ga Vlada još ne rješava na dobar način.

Što se tiče izbora novog ravnatelja Hine, predsjednik Mesić je rekao da se u to ne trebaju miješati ni predsjednik države ni premijer te da na to mjesto treba doći stručna osoba koja će jamčiti da će Hina ostati javni medij.

Na pitanje je li možda nekim svojim izjavama pomalo doveo u pitanje dignitet institucije predsjednika Republike nazivajući nekoga "seronjom", hrvatski predsjednik je rekao kako se oni kojima je to rekao ne ljute i da ne vidi zašto bi se zbog toga kajao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙