FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. listopada 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini su u nedjelju počeli opći izbori na kojima će nešto više od 2,7 milijuna registriranih glasača birati novi sastav tročlanog državnog predsjedništva, Zastupničkog doma Parlamenta BiH kao i parlamenata dva entiteteta te skupština deset županija u Federaciji BiH. Od sedam sati je otvoreno 4.299 biračkih mjesta širom zemlje na kojima će se moći glasovati do 19 sati. Tijek glasovanja na bosanskohercegovačkim izborima i njihovu regularnost nadzirat će više od šest tisuća promatrača, uglavnom iz različitih nevladinih organizacija no i iz OESS-a i Vijeća Europe. Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) najavilo je kako će prve preliminarne rezultate izbora i to one vezane za Predsjedništvo BiH objaviti oko ponoći. Objavu potpunijih rezultata u SIP-u očekuju u ponedjeljak u večernjim satima nakon što lokalna izborna povjerenstva dostave rezultate s biračkih mjesta. Na ovogodišnjim općim izborima u BiH natječe se 36 političkih stranaka a birači će imati priliku opredijeliti se između čak 7.245 kandidata, uključujući i 12 neovisnih.

BUDIMPEŠTA - Dva tjedna nakon izbijanja prosvjeda protiv premijera Ferenca Gyurcsanyja zbog njegova tajnog priznanja da je prije parlamentarnih izbora prevario birače, u nedjelju su otvorena birališta za lokalne izbore od kojih oporba desnog centra želi učiniti referendum protiv socijalističkog premijera. Oko 8,2 milijuna Mađara je pozvano da do 19 sati po mjesnom vremenu obnove sva općinska vijeća kao i 20 skupština departmana. Prvi čovjek oporbenog Fidesza, Viktor Orban drži da bi se, uspije li na lokalnim izborima dobiti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove parlamentarne izbore.

BEČ - U Austriji su počeli opći izbori na kojima je konzervativna stranka kancelara Wolfganaga Schuessela favorit pred socijaldemokratima. Tijekom noći već su otvorena neka biračka mjesta na kolodvorima i u zračnim lukama kako da bi oni koji putuju imali priliku glasovati. Kancelar Schuessel, koji je šokirao Europu u veljači 2000. kada je postao prvi europski čelnik koji je osnovao koaliciju s krajnjom desnicom, nada se da će njegova OeVP kao i prije četiri godine biti vodeća. Za naklonost birača bori se sedam stranaka - Narodna (OeVP), Socijaldemokratska (SPOe), Stranka zelenih (G), Slobodarska (FOe), Pokret za budućnost Austrije (BZOe), Lista Hansa Petera Maritina (HPM) i Komunistička stranka (KPOe).

BANGKOK - Kralj Tajlanda je u nedjelju potvrdio privremeni ustav koji počiniteljima vojnog udara 19. rujna daje bitne ovlasti do izbora, koji bi se trebali održati krajem 2007. godine. Vlasti su tražile od tv-mreža da budu spremne za svečanost prisege novog premijera u 16,45, (11,45 po srednjoeuropskom vremenu), rekao je jedan dužnosnik tv-mreže iTV, prenosi AFP. Svi mediji drže da će novi premijer biti umirovljeni general Surayud Chulanont (63), bivši zapovjednik vojske i savjetnik kralja Bhumibola Adulyadeja. Ustav će biti legalni instrument vlade i vojnog vijeća koje će pomno pratiti zbivanja u zemlji do povratka demokracije, za godinu dana. Hunta je navela da se zadržava pravo smijenjivanja premijera na temelju privremenog ustava. Državni udar izveden uz odobrenje kralja, izveden je bez krvoprolića. Thaskih, bogati poslovni čovjek koji je 2001. postao premijer, optužen je za nepotizam i korupciju.

TEL AVIV - Izraelska vojska se u nedjelju ujutro u potpunosti povukla iz južnog Libanona u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih naroda kojom je okončan rat sa gerilcima Hezbolaha, navode izvori u izraelskoj vojsci. I posljednji vojnici i tenkovi napustili su područje Zarita, neposredno uz izraelsko-libanonsku granicu gdje je sukob i započeo zarobljavanjem dvojice izraelskih vojnika. Tijekom jednomjesečnih ratnih operacija Izrael je u južni Libanon poslao više od 10.000 vojnika, od kojih je poginulo 157, dok je ubijeno i oko 1200 Libanonaca, većinom civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙