FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Firenci izložen Hrvatski Apoksimeon

FIRENCA, , 30. rujna 2006. (Hina) - U reprezentativnom prostoru palače Medici Riccardi u Firenci u subotu je otvorena izložba "Hrvatski Apoksiomen" na kojoj je predstavljen kip atlete iz antičkog doba pronađen prije nekoliko godina u hrvatskom Jadranu kod otoka Lošinja, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo kulture.
FIRENCA, , 30. rujna 2006. (Hina) - U reprezentativnom prostoru palače Medici Riccardi u Firenci u subotu je otvorena izložba "Hrvatski Apoksiomen" na kojoj je predstavljen kip atlete iz antičkog doba pronađen prije nekoliko godina u hrvatskom Jadranu kod otoka Lošinja, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo kulture.

"Ovaj senzacionalan dar mora ujedno je i novi poticaj za daljnji razvoj hrvatske podvodne arheologije", rekao je otvarajući izložbu hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Kip atlete Hrvatski Apoksiomen, arheološki nalaz svjetskog značaja, pronađen je u podmorju Velih Orijula u lošinjskom arhipelagu prije sedam godina zahvaljujući slučajnom nalazu belgijskoga ronioca Renea Woutersa, nakon što je proveo dvije tisuće godina u dubinama Jadrana.

U Italiji se izložba održava pod nazivom "Apoxiomenos: I'Atleta della Croazia", a u organizaciji Odjela za kulturu i turizam provincije Firenca.

Kipovi atleta podizani u čast pobjednicima krasili su grčka svetišta i gradove, a dominacija rimske države pridonijela je širenju vjernih kopija ovih atleta.

Hrvatski Apoksiomen pripada dobro poznatom skulpturalnom tipu i u svijetu je sačuvano osam inačica tog tipa, međutim orijulski kip se od ostalih izdvaja visokom razinom očuvanosti.

Prva takva skulptura, pomno sastavljena od čak 234 ulomka koji su pronađeni 1896., je brončani kip atleta koji se danas nalazi u Beču. Akademik Nenad Cambi prototip kipa datira sredinom 4. st. pr. Krista dok je kip iz Velih Orijula najvjerojatnije helenistička kopija iz 2. - 1. st. pr. Krista. Apoksiomena slično datira i prof. Vincenzo Saladino iz firentinskog instituta Opificio delle Pietre Dure.

Za današnji blistavi izgled mladog atleta, prikazanog u trenutku opuštanja i potpuno posvećenog čišćenju svog tijela, zaslužni su restaurator iz Firence Giuliano Tordi i Antonijo Šerbetić, voditelj Radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji su uz pomoć više suradnika te s velikom preciznošću, stručnošću i strpljenjem obavili ovaj iznimno važan i odgovoran posao, navodi Ministarstvo kulture.

Složeni konzervatorsko-restauratorski radovi koji su započeli 2000. godine provođeni su u Hrvatskom restauratorskom zavodu i uspješno završeni uz zajednički angažman, suradnju stručnjaka i ustanova čime je "Hrvatski Apoksiomen" od samog početka poprimio međunarodnu dimenziju.

Pokrovitelji izložbe u Firenci su ministar Biškupić i predsjednik provincije Firenca Matteo Renzi. Autor likovnog postava izložbe je arhitekt Branko Silađin, dok koncepciju i stručni koordinaciju izložbe provode Iskra Karniš (Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb) i Maurizio Michelucci (Opificio delle Pietre Dure, Firenca), stoji u priopćenju.

Izložba u Firenci otvorena je do 30. siječnja 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙