FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AL-KA Metal najavljuje tužbu protiv povjerenice DC-a

KARLOVAC, 29. rujna 2006. (Hina) - Vlasnici karlovačke tvrtke AL-KA Metal jučerašnje tvrdnje povjerenice DC-a Ankice Mamić da je ministar Branko Vukelić pogodovao njihovoj tvrtki odobravajući joj izvoz otpadnih kovina ocijenili su klevetom te su najavili tužbu.
KARLOVAC, 29. rujna 2006. (Hina) - Vlasnici karlovačke tvrtke AL-KA Metal jučerašnje tvrdnje povjerenice DC-a Ankice Mamić da je ministar Branko Vukelić pogodovao njihovoj tvrtki odobravajući joj izvoz otpadnih kovina ocijenili su klevetom te su najavili tužbu.

Vlasnici Ankica i Andrej Schweiger nabrojili su sve dozvole koje posjeduju, rekavši da su registrirani na Trgovačkom sudu, da su upisani u Carinski upisnik i u Popis izvoznika neopasna otpada te da posjeduju dozvolu Ministarstva zaštite okoliša za prijevoz otpada. Dodali su da nemaju dozvolu Ureda državne uprave Karlovačke županije za postupak s otpadom, iako su je zatražili prije 18 mjeseci.

Ankica Schweiger ustvrdila je da su tu dozvolu "još prošle godine dobili svi koji se bave istom djelatnošću, a da oni ne znaju zašto ju čekaju".

Andrej Schweiger je pak rekao da posluje od 1999., "jer imaju sve potrebne dozvole".

Za navodno pogodovanje ministra Vukelića rekao je da tog čovjeka nikada nije upoznao.

Po Vladinoj Odluci o ograničenju izvoza određenih proizvoda iz 1997. ograničuje se izvoz otpada od željeza, čelika, limova i t.d. Na temelju te odluke ministar gospodarstva "iznimno" nekoj tvrtki može odobriti izvoz otpadaka od željeza i čelika, a ministar Vukelić je karlovačkoj tvrtki AL-KA Metalu u kolovozu 2004. odobrio izvoz 15.200 tona željeza, ukupne vrijednosti 987.000 eura. Do kraja te godine ta je tvrtka izvezla 4691 tonu željeza, ali i 237 tona aluminija i 73 tone bakra. Tijekom 2005. tvrtka je izvezla 6534 tone željeza i 454 tone obojenih metala, podatci su Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji.

Od zamjenice predstojnika toga ureda Lidije Kuzman doznaje se da tvrtka nije do sada dobila dozvolu jer nije stekla sve uvjete propisane Zakonom o otpadu, "ali da je izdavanje dozvole u tijeku".

U reakciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MGRP) na jučerašnje napade DC-a na ministra Vukelića stoji da je "Uprava za trgovinu i unutarnje tržište pri Ministarstvu provela postupak odobrenja izvoza na temelju činjenice da je AL-KA Metal upisan u Popis pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću izvoza neopasnog otpada u skladu s propisima za provedbu kojih je mjerodavno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Kako navode u MGRP-u, tvrtka AL-KA Metal dostavila je na uvid Upravi za trgovinu i unutarnje tržište pri MGPR-u potvrdu da je upisana u navedeni upisnik te je tako ispunila propisan zahtjev za dodjelu odobrenja.

(Hina) xvhor yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙