FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 28. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Izričita zabrana anonimnih donacija, zabrana financiranja od strane državnih tijela, javnih poduzeća, tvrtki u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, kao i fizičkih i pravnih osoba koje imaju dugovanja prema državi ili lokalnim jedinicama, neka su rješenja iz zakonskog prijedloga o financiranju političkih stranaka kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru. Taj je zakon premijer Ivo Sanader označio još jednim zakonom važnim u borbi protiv korupcije. Želimo da se sve odvija transparentno, pa tako i financiranje političkih stranaka, kazao je, ističući da je zakon rađen po uzoru, odnosno praksi kakvu ima većina europskih zemalja.

ZAGREB - Bruto domaći proizvod Hrvatske u prvom je polugodištu ove godine porastao 4,6-4,7 posto, izjavio je danas premijer Ivo Sanader pozivajući se na statističke podatke. Premijer je time na početku sjednice Vlade odgovorio na neke procjene predstavnika oporbenih stranaka koji su jučer tijekom "akutalnog prijepodneva" u Hrvatskom saboru iznosili procjenu da je rast BDP-a u prvom polugodištu ispod 3,5 posto. Sanader je također podsjetio da je Hrvatska u izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti, koju je jučer predstavilo i Nacionalno vijeće za konkurentnost, 'skočila' za 13 mjesta i nalazi se na 51. od ukupno 125 zemalja. Hrvatska pokazuje da se danas, u globaliziranom svijetu može nositi sa ostalim zemljama, kazao je.

ZAGREB - Trudnicama koje su na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći naknadu plaće neposredno će isplaćivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, predložila je danas Vlada. Naime, izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje je uputila u hitnu saborsku proceduru, Vlada je predložila povratak na rješenje koje je vrijedilo i u starom zakonu. Novi Zakon o obveznom osiguranju stupio je na snagu početkom kolovoza, a u dva su se mjeseca zamijetile određene nedorečenosti i pojavili problemi u provedbi, objasnio je ministar zdravstva Neven Ljubičić na sjednici Vlade.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora popodne su raspravili prijedloge zakona o leasingu i zakona o proglašenju Parka prirode "Lastovsko otočje". Uz investicijske fondove, leasing je jedno od najbrže rastućih financijskih tržišta, istaknuo je u ime predlagača zakona, Ministarstva financija, državni tajnik Ante Žigman. Zakonom će se, uz ostalo, urediti djelatnost leasinga, utvrditi uvjeti za osnivanje leasinga, načini upravljanja rizicima i ostalo, budući da na leasing, kako je rekao, "otpada" šest posto financijskog tržišta u Hrvatskoj. Klub zastupnika HDZ-a podržao je zakon, a Josip Leko (SDP) je, među ostalima, u raspravi pitao zašto se čekalo toliko dugo s tim zakonom i kome odgovara da je tako liberalan.

ZAGREB - U popodnevnom dijelu zasjedanja Sabor je raspravio predloženi zakon o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina zakonodavna pitanja u vrijeme dok Sabor ne zasjeda. Većina oporbenih klubova zastupnika usprotivila se tom zakonu uz ocjenu da se time Sabor gura u drugi plan, dok je Dražen Bošnjaković iz Kluba HDZ-a naglasio da od 15. srpnja do 15. rujna i od 15. prosinca do 15. siječnja Sabor ne zasjeda, pa moraju postojati zakonske pretpostavke da Vlada u to vrijeme može donositi uredbe. Sabor obično jednom godišnje produžava važenje postojećem zakonu o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina zakonodavna pitanja u vrijeme dok on ne zasjeda.

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru popodne su raspravili Vladin prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta u Puli te su ga podržali svi klubovi zastupnika. "Bit će to malo, integrirano sveučilište, po broju programa, nastavnika i studenata, ali ne i po očekivanjima od te institucije", rekao je u ime predlagatelja, državni tajnik za visoko obrazovanje Slobodan Uzelac i naveo da će poraditi na znanstveno-nastavnom osnaživanju novog Sveučilišta. Osnivanje Sveučilišta u Puli, čija je jezgra Filozofski fakultet, Fakultet za ekonomiju i turizam, Visoka učiteljska škola, Sveučilišna knjižnica i Učiteljski centar, podržali su svi klubovi zastupnika.

ZAGREB - Hrvatske željeznice upozoravaju da će kontaktna mreža na dionici od Savskoga Marofa do Sutle sutra u 8 sati biti stavljena pod napon od 25.000 volta te da se za život opasno približavati pruzi na toj dionici. Zabranjeno je i za život opasno kretati se uzduž pruge, unutar ili izvan kolosijeka, hodati po tračnicama ili stajati na njih, dodirivati tijelom ili nekim predmetom metalne konstrukcije i žice kontaktne mreže, elektrovučna vozila i električne naprave na njima, upozorava HŽ. Također je opasno penjati se na krovove zatvorenih vagona, vagonske cisterne, otvorene teretne vagone, metalne konstrukcije kontaktne mreže i slično te polijevati i prskati vodom metalne konstrukcije, vagone, lokomotive, žice kontaktne mreže i tračnice kolosijeka.

PULA - Sindikat Istre i Kvarnera traži sastanak s Upravom pulskog "Uljanika", da nastavi socijalni dijalog te da se očituje o mogućem obliku privatizacije, istaknuo je glavni sindikalni povjerenik u brodogradilištu Rajko Kutlača na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Dodao je kako sindikalni predstavnici još nisu razgovarali s Upravom "Uljanika" premda su to zatražili više puta. Po Kutlačinim riječima Sindikat ne prihvaća privatizaciju ako brodogradilište ne ostane u 51-postotnu državnom vlasništvu, a ostatak, smatra on, treba podijeliti između poslovnih partnera i "Uljanikovih" radnika koji su svoje dionice davno platili.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) priopćila je danas da u novim zakonima o privatizaciji i turističkom zemljištu treba odrediti prijenos bez naknade turističkog zemljišta, koje nije ušlo u temeljni kapital hotelijerskih poduzeća, turističkih naselja i kampova, u odgovarajućem omjeru lokalnoj zajednici i Fondu za nekretnine Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji bi trebalo u tu svrhu osnovati. To je u skladu sa stajalištem HSU-a koje je upućeno Vladi u svibnju ove godine, da treba drugačije pristupiti upravljanju portfeljem u vlasništvu HZMO-a, što uključuje i kompenziranje šteta nastalih prijašnjim lošim upravljanjem i nekritičkom prodajom, ističe HSU u priopćenju.

ZAGREB - Nakon sutrašnjeg sastanka mješovite hrvatsko-slovenske komisije u Stubičkim toplicama bit će poznati svi detalji vezani za zajedničku izgradnju protupoplavnog nasipa na lijevoj obali Mure, kazao je danas Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić. Radove će jednakim omjerima financirati hrvatska i slovenska strana - Hrvatske vode i Agencija Republike Slovenije za okoliš, a radove će izvesti zajednički konzorcij - VGP Mura d. d. iz Murske Sobote i Vodogradnja d. d. iz Varaždina. U već započetoj sanaciji nasipa u dužini od 3.057 metara glavni izvođač bit će Vodogradnja, a podizvođač VGP Mura, dok će na lokaciji nizvodno u dužini od 3.663 metara glavni izvođač biti VGP Mura, a podizvođač Vodogradnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙