FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni skup o isusovcu Stjepanu Tomislavu Poglajenu

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Međunarodni znanstveni skup u prigodi 100. obljetnice rođenja isusovca Stjepana Tomislava Poglajena - alias profesora Kolakovića - jutros je u Zagrebu otvorio provincijal Hrvatske provincije Družbe Isusove Ivan Koprek.
ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Međunarodni znanstveni skup u prigodi 100. obljetnice rođenja isusovca Stjepana Tomislava Poglajena - alias profesora Kolakovića - jutros je u Zagrebu otvorio provincijal Hrvatske provincije Družbe Isusove Ivan Koprek.

Koprek je podsjetio kako je skup organiziran da bi se "iz podzemlja izvukla istina o misli i djelu oca Poglajena".

Predstavnik Apostolske nuncijature u Hrvatskoj msgr. Henryk Jagodzinski ocijenio je kako Poglajen na poseban način povezuje dvije katoličke zemlje - Slovačku i Hrvatsku. Po njegovim riječima taj se isusovac može usporediti s prorocima Staroga zavjeta koji su u teška vremena donosili Božju pravdu, a pritom ostajali neshvaćeni.

Borio se protiv prošlostoljetnih ideologija koje su bez Krista pokušavale izgraditi nov svijet, rekao je, dodavši kako su takvi poticaji i danas aktualni.

Slovački veleposlanik Jan Banas podsjetio je kako je Poglajen bio velik čovjek koji je ostao prilično nepoznat u svojoj hrvatskoj domovini.

Govoreći o ocu Poglajenu u svjetskom kontekstu, publicist Krsto Cviić je ocijenio kako je bio pravim znakom vremena. "Nije bio samo neizravan promatrač svjetskih zbivanja nego i djelatan na svim ključnim mjestima gdje se rađala povijest svijeta", rekao je.

Po Cviićevim riječima premda su ga Udba i obavještajne službe komunističkih zemalja optuživale za špijunažu, nije bio ničiji špijun. Sva njegova poznanstva i veze na Zapadu služile su isključivo njemu i njegovu kršćanskom poslanju.

Milan Simčić iz Rima ocijenio je Poglajena kao čovjeka koji nije pisao, nego stvarao povijest. Svojim globalnim geopolitičkim analizama predviđao je gotovo do u tančine strategiju širenja komunizma za osvajanje svijeta.

"Bio je hrvatski domoljub koji je upozoravao na pretjeran nacionalizam i idolatriju države", ustvrdio je, dodavši kako je također upozoravao na zablude tzv. teologije oslobođenja, koja je bila igračka u rukama SSSR-a.

Na cjelodnevnu skupu o ocu Poglajenu, uz ine, će govoriti i Miroslav Klobučnik iz Bratislave o Kolakovićevu (Poglajenovu) djelovanju u Slovačkoj te Franjo Zenko, Vladimir Horvat i Branimir Donat.

U sklopu skupa popodne će biti predstavljene i knjige o Poglajenu.

Stjepan Tomislav Poglajen rođen je 1906. u Podgoraču kod Našica. Bio je urednik isusovačkoga časopisa "Život", a nakon boravka u Splitu posebnu pozornost pridaje duhovno-intelektualnoj formaciji mladih. Od tada putuje i djeluje po Madžarskoj, Slovačkoj, Rusiji, Kini i Indiji. Umro je 1990. u Parizu. Napisao je djelo "Božje podzemlje" koje uskoro izlazi na hrvatskom jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙