FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajno sniman razgovor težak udarac za poljsku vladu

VARŠAVA, 27. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Poljska politička kriza produbila se u srijedu nakon što je televizija emitirala tajno skrivene sastanke što je rezultiralo pozivima premijeru da odstupi s dužnosti.
VARŠAVA, 27. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Poljska politička kriza produbila se u srijedu nakon što je televizija emitirala tajno skrivene sastanke što je rezultiralo pozivima premijeru da odstupi s dužnosti.

Emitiravši kasno u utorak snimke razgovora premijerova pomoćnika koji oporbenoj zastupnici nudi ustupke za prijelaz u njegovu stranku, televizija TVN nanijela je udarac vladajućim konzervativcima premijera Jaroslawa Kaczynskog koji pokušavaju sastaviti novu većinu nakon što je iz tročlane koalicije ispala populistička Samoobrona.

"Čekamo da premijer Jaroslaw Kaczynski ovo objasni", rekao je u srijedu Waldemar Pawlak, čelnik male ali utjecajne Seljačke stranke.

Pawlak je najavio da prekida pregovore o koaliciji s vladajućom strankom Zakona i pravde, koja je pak odbacila optužbe da je radila išta nečasno.

Stranka Zakon i pravda odgovorila je da Kaczynski, koji je na vlast lani došao s obećanjem da će iskorijeniti korupciju, neće odstupiti.

"Sada će biti nemoguće da premijer dobije djelotvornu većinu", ocijenio je analitičar Lars Christensen iz Danske bank, a većina analitičara procjenjuje da rastu izgledi za nove izbore u Poljskoj.

Vrijednost zlota pala je za 0,6 posto prema euru.

U izvješću o novim članicama Europske unije u srijedu, Svjetska banka upozorila je na politiku nesigurnosti ocijenivši da su populisti stekli utjecaj u regiji, čime se sprečavaju reforme.

Politička kriza u Poljskoj događa se samo tjedan dana nakon izbijanja antivladinih prosvjeda u Mađarskoj potaknutih priznanjem premijera Ferenca Gyurcsanyija da je lagao biračkom tijelu.

TVN je prikazala dva sastanka potpredsjednika stranke Zakona i pravde Adama Lipinskog sa zastupnicom Renatom Beger iz Samoobrone. Na prvome sastanku Lipinski nudi Begerovoj mjesto u vladi a na drugome sugerira moguću financijsku pomoć za kazne koju bi zastupnici iz Samoobrone morali platiti odluče li se za prebjeg.

Lider najveće oporbene stranke Građanske platforme, Donald Tusk optužio je vladu za korupciju i pozvao ga da podnese ostavku a Lipinski je za TVN pojasnio da je "samo želio spriječiti prijetnje tim zastupnicima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙