FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EURO 2012: Neredi u Mađarskoj, policijska istraga u Poljskoj, skandal u Italiji

ZAGREB, 20. rujna 2006. (Hina) - Dan izbora za domaćina europskog nogometnog prvenstva 2012. godine sve je bliži. Odluku o organizatoru kontinentalnog prvenstva Europska nogometna federacija (UEFA) donijet će 8. prosinca, a kandidati su Italija, te zajednički Ukrajina i Poljska, te Mađarska i Hrvatska.
ZAGREB, 20. rujna 2006. (Hina) - Dan izbora za domaćina europskog nogometnog prvenstva 2012. godine sve je bliži. Odluku o organizatoru kontinentalnog prvenstva Europska nogometna federacija (UEFA) donijet će 8. prosinca, a kandidati su Italija, te zajednički Ukrajina i Poljska, te Mađarska i Hrvatska.

Delegacija UEFA-e trenutačno se nalazi u završnoj kontroli. Već je posjetila Poljsku i Ukrajinu, ovoga tjedna boravi u Italiji, a 25. rujna dolazi u Hrvatsku i u nepuna tri dana obići će potencijalne gradove domaćine - Zagreb, Rijeku, Split i Osijek. Nakon toga svoj rad nastaviti će u Mađarskoj.

Međutim, tek nešto više od dva mjeseca prije izbora tri od pet zemalja tresu velike afere i pitanje je hoće li one utjecati na konačan izbor. Među njima su Italija, Poljska, te nažalost hrvatski partner Mađarska.

Italija se praktički još uvijek nije oporavila od skandala "stoljeća" koji je uzdrmao Apenine i talijanski klupski nogomet pribio na rub srama, a već se dogodio novi slučaj. Privremeni komesar Talijanskog nogometnog saveza Guido Rossi (75) podnio je ostavku zbog silnih pritisaka vodećih klubova. Ostavke su podnijeli i Rossijevi suradnici, Demetrio Albertini, bivši reprezentativac i igrač AC Milana, te potkomesar Vito Gamberale. Od kada je preuzeo dužnost komesara, protiv Rossia je vođena velika kampanja. Nogometnim moćnicima smetale su njegove reforme, koje su za cilj imale ozdravljenje talijanskog nogometa uzdrmanog "aferom stoljeća". Uoči World Cupa, na Apeninima je izbio najveći nogometni skandal u povijesti, kada su Juventus, AC Milan, Lazio i Fiorentina, a nešto kasnije i Reggina optuženi za namještanje rezultata. Juventus je izbačen u drugu ligu i oduzeto mu je 17 bodova. Ostali kažnjenici ostali su u Serie A no kažnjeni su oduzimanjem bodova - Fiorentina je u prvenstvo krenula sa 19 bodova minusa, Reggina ima minus 15, Lazio je kažnjen sa minus 11 bodova, a Milano sa minus 8 bodova. Zbog tog skandala ostavku je podnio predsjednik Nogometnog saveza Italije Franco Carraro, a Talijanski olimpijski odbor imenovao je Rossija privremenim komesarom. Reprezentacija je u srpnju osvojivši svjetski naslov primirila duhove, no ostaje činjenica da je praktički "pola" lige sudjelovalo u namještavanjima rezultata i nečasnim radnjama.

Veliki skandal trese i zidine Poljskog nogometnog saveza (PZPN). Zbog sumnji u namještanje rezultata utakmica, korupciju i druge kriminalne aktivnosti policija je u posljednjih godinu dana privela 30 osoba iz poljskog nogometa. Istraga se nastavila i ovih dana, a predsjednik PZPN-a Michal Listkiewicz se našao na udaru javnosti zbog lošeg vođenja Saveza i mlakih reakcija u kriznoj situaciji. Međutim, Listkiewicz je poručio kako nema namjeru odstupiti, dok poljski ministar sporta najavljuje "čišćenje" redova u PZPN-u. Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski nedavno je pružio punu podršku zajedničkoj kandidaturi Poljske i Ukrajine za organizaciju prvenstva.

Nažalost, vruće je i u Mađarskoj. Ne zbog nogometnih, već političkih razloga, no trenutačna situacija mogla bi utjecati i na odluku UEFA-e. U utorak je oko 150 ljudi, među kojima dosta policajaca, hospitalizirano nakon sukoba prosvjednika i policije ispred zgrade javne televizije tijekom protuvladinih prosvjeda. Skandal je izazvao mađarski premijer Ferenc Gyurcsany priznavši da je svjesno lagao biračima kako bi pobijedio na općim izborima u travnju. Mađarski državni radio emitirao je snimku Gyurcsanyjeva govora iza zatvorenih vrata zastupnicima Socijalističke stranke u svibnju, kad je izjavio da je vlada radila same gluposti i lagala. To emitiranje i priznanje premijera da je snimka autentična izazvali su prosvjede pristaša desne oporbe u Budimpešti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙