FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić s Katsavom i Juščenkom

KIJEV, 27. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji boravi u Kijevu na obilježavanju 65. godišnjice nacističkog pokolja nad Židovima u Babij Jaru, odvojeno je u srijedu razgovarao s izraelskim predsjednikom Moshe Katsavom i ukrajinskim kolegom Viktorom Juščenkom.
KIJEV, 27. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji boravi u Kijevu na obilježavanju 65. godišnjice nacističkog pokolja nad Židovima u Babij Jaru, odvojeno je u srijedu razgovarao s izraelskim predsjednikom Moshe Katsavom i ukrajinskim kolegom Viktorom Juščenkom.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Izraela te stanje na Bliskom istoku i jugoistoku Europe bile su središnje teme razgovora hrvatskog predsjednika i izraelskog kolege Katsava.

"Naši sastanci uvijek su dobra prilika da razmijenimo mišljenja o bilateralnim odnosima, stanju na Bliskom Istoku i globalnim pitanjima" rekao je nakon razgovora Katsav.

"Čestitao sam predsjedniku Mesiću na nedavno primljenoj nagradi Raoula Walnenberga što je još jedna potvrda tome koliko se hrvatski predsjednik posvetio borbi protiv antisemitizma" nastavio je izraelski predsjednik, ističući da je Mesić "jedan od najboljih prijatelja Izraela i židovskog naroda".

"Razgovarali smo i o konkretnim mogućnostima suradnje naših gospodarstava i o mogućnostima ulaganja izraelskog kapitala u Hrvatsku" rekao je Mesić.

Mesić je u srijedu ujutro u Kijevu razgovarao i sa svojim domaćinom ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom. Dvojica predsjednika, koji nakon razgovora nisu davali izjave, razgovarali su o konkretnim bilateralnim pitanjima istaknuvši kako je važno što prije do kraja liberalizirati vizni režim te iskoristiti postojeće mogućnosti gospodarske suradnje, uključujući i zajedničko nastupanje na trećim tržištima.

Prema najavama, ukrajinski bi predsjednik trebao doputovati u službeni posjet Hrvatskoj prije kraja godine.

Ovogodišnja komemoracija pokolja Židova u Babij Jaru održava se pod pokroviteljstvom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, Svjetskog foruma sjećanja na holokaust i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema.

Nacisti su u samo dva dana, 29. i 30. rujna 1941. godine, u Babij Jaru ubili 34.000 kijevskih Židova. U tom kijevskom predgrađu nastavljeni su masovni pokolji sve do 1943. godine, i u njemu je do te godine likvidirano još 60.000 ljudi - Židova, Roma, pripadnika pokreta otpora i sovjetskih ratnih zarobljenika.

Mesić i ostali državnici koji sudjeluju na komemoraciji u srijedu su položili vijence i minutom šutnje odali počast žrtvama Babij Jara.

U sklopu obilježavanja ove tragedije u Kijevu će biti organiziran i međunarodni forum pod nazivom "Pustite moj narod da živi". Drugi je to takav forum koji omogućava svjetskim čelnicima da se osobno uključe u širenje znanja o holokaustu te u borbu protiv bilo kojeg oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobija. Prvi je održan je 27. siječnja 2005. u Krakovu, prigodom obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Mesić će se sudionicima foruma obratiti u srijedu popodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙