FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga S.T. Poglajena "Božje podzemlje-ispovijest o progonu vjere u komunizmu"

SPLIT, 26. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige Stjepana Tomislava Poglajena "Božje podzemlje - ispovijest o progonu vjere u komunizmu", objavljena u nakladi "Verbuma", predstavljena je danas u Splitu, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).
SPLIT, 26. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige Stjepana Tomislava Poglajena "Božje podzemlje - ispovijest o progonu vjere u komunizmu", objavljena u nakladi "Verbuma", predstavljena je danas u Splitu, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Otac Stjepan Tomislav Poglajen (1906.-1990.) dugi je niz godina živio pod lažnim identitetima, aktivno djelujući u zemljama pod komunističkim režimom: Slovačkoj, Sovjetskom Savezu i Kini, a bio je u stalnoj vezi s najvišim crkvenim velikodostojnicima u Vatikanu, istaknuli su na predstavljanju glavni urednik i direktor splitske nakladne kuće Verbum Petar Balta i Miro Radalj.

Na Zapadu je postao poznat preko knjige "God's Underground" (Božje podzemlje), koju je pod pseudonimom Father George, objavio 1949. godine u Americi, a u kojoj je podrobno opisao svoje tajno djelovanje u teškim uvjetima komunističkoga režima.

Otac Poglajen je bio vrlo aktivan u radu sa studentima u Hrvatskoj prije Drugog svjetskog rata i početkom njega, ali potom - zbog svog otpora nacizmu i komunizmu - biva prisiljen napustiti Hrvatsku.

Knjiga "Božje podzemlje" istinita je i potresna ispovijest o progonu vjere u komunizmu, te prati Poglajenov životni put u godinama Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega, rekli su predstavljači.

Naglasili su kako je knjiga "Božje podzemlje" odmah po objavljivanju u SAD-u privukla veliku pozornost javnosti, a o knjizi je pisao i ugledni magazin Time.

Stjepan Tomislav Poglajen rođen je 1906. u Podgoraču kod Našica. Studij filozofije završava 1928. u francuskome Valsu, a Studij teologije na Katoličkom sveučilištu u Louvainu. Službu urednika "Života" i bogatu pastoralnu djelatnost razvija u Zagrebu od 1937. do 1941. Za vrijeme boravka u Splitu (1941.-1943.) osobitu pozornost pridaje duhovno-intelektualnom odgoju mladih.

Otada ga putovi vode preko Mađarske i Slovačke do Moskve, te dalje prema Kini i Indiji. Centar njegova svjetskog djelovanja postaje Pariz, gdje i umire godine 1990.

U povodu 100. obljetnice njegova rođenja, u četvrtak, 28. rujna, u Zagrebu će se održati međunarodni znanstveni skup pod naslovom "Stjepan Tomislav Poglajen - Alias profesor Kolaković (1906.-1990.)".

Organizatori znanstvenog skupa, koji će se održati u Velikoj dvorani Bazilike Srca Isusova, u Palmotićevoj 31, su Hrvatski povijesni institut u Beču, Veleposlanstvo Slovačke Republike u Zagrebu, Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva i Savez Slovaka i Matica slovačka u Zagrebu.

Na otvaranju skupa, kako je najavljeno, govorit će provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove prof. Ivan Koprek, mons. Henryk Jagodzinski iz Apostolske nuncijature u Hrvatskoj, predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva Zlatko Heršak i predsjednik Matice slovačke Zlatko Jevak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙